Teaduspäev

Teisipäeval, 2. aprillil toimus Reaalkoolis teaduspäev juba 20. korda. Teaduspäeva eesmärk on rikastada õpilaste mõttemaalima ja silmaringi läbi erinevate kohtumiste, kus esinevad oma ala professionaalid eri valdkondadest. Meie klassile langes osaks õnn kuulata koguni kuut erinevad ettekannet, mille hulgast ei puudunud ka teaduspäeva peaesineja, president Kersti Kaljulaidi loeng. 

Esimeses tunnis esines meile TalTechi infotehnoloogia teaduskonna dekaan Gert Jervan, kes rääkis lähemalt tehisaru toimimisest ja sellest, miks see vajalik on. Saime näha tehislikult genereeritud videoid ja pilte ning võrdluseks ka seda, kuidas tehisaru võimekus on aja jooksul tõusnud. Lisaks arutlesime AI-ga kaasnevatest riskidest ja ohtudest. 

Seejärel kuulasime TalTechi informaatika õppekava programmijuhi Ago Lubergi tutvustust infotehnoloogia teaduskonnast ning IT õppimisest ülikoolis. Meile tutvustati humoorikalt mitmeid eri põhjuseid teemal “Miks (mitte) minna infotehnoloogiat õppima?”. Oma kogemust jagas ka Reaalkooli 137. lennu vilistlane Siim Tiivel.

Järgmiseks suundusime koos 140.b klassiga auditooriumisse ning meile esines kaitseminister Hanno Pevkur, kellel juhtus olema sünnipäev. Seetõttu alustasime tundi kiire sünnipäevalauluga ja jätkasime aruteluga Eesti tuleviku ja poliitika teemadel. Saime teada, kuidas sai alguse tema poliitiline karjäär ning kuulsime mitmeid nii-öelda elu toimimise filosoofiaid. 

Pärast seda tuli meile külla Dan Heering, kes on doktorant-nooremteadur merenduse küberjulgeoleku keskuses. Tema tutvustas meile oma teadustöid ja küberturvalisust. Saime teada palju huvitavaid nippe, kuidas ennast internetis kaitsta ning kinnitust sai ka tõde, et parem karta kui kahetseda. 

Muusikatunni asemel saime kogeda pildikesi endise haridusministri Mait Klaasseni koolipõlvest, kes jagas elutarkusi ning arutles loomaarstiks olemisest ja sellega kaasnevast vastutusest, eetikast ja moraalist. Kõlama jäi soovitus teha bakalaureusekraad Eestis, et kasulikke suhtlussidemeid saada.

Laast but not liist, nagu öeldakse, saime osaleda teaduspäeva aktusel ja kuulata peaesinejat president Kersti Kaljulaidi. Teemaks olid valeinformatsioon ning õhuke piir tõe ja väära vahel. Pärast ettekannet autasustati tublisid olümpiaadilisi ja teadustööde konkursile pääsenuid. 

Päev jätkus kunstiajaloo arvestusega ja inglise keele tunniga, millest kumbagi ei saa arusaadavatel põhjustel nimetada päeva säravaimaks hetkeks. Teaduspäev oli tore ja silmiavav, usutavasti tekitas meis kõigis mõtteid ja uusi värskeid ideid. 

Kirjutas Ingrid

Kommenteerimine on keelatud.