Sügisene keemia praks TalTechis

Kõigile keemia valiktunni osalistele anti valik teha praksi sügisvaheaja kahel esimesel päeval TalTechis, mõlemal päeval oli orgosüntees. 

Esimesel päeval oli estri, nimelt 3-metüülbutüületanaati ehk isoamüülatsetaati süntees. Sünteesi vältel kuumutasime kolbi, milles oli äädikhappe ja 3-metüül-1-butanooli ehk isoamüülalkoholi segu koos veega. Sinna oli ühendatud veekogur ja püstjahuti, et saada lahti veest, mis oli segus. Kui saime veest lahti, puhastasime veelgi seda segu kasutades jaotuslehtrit ning lõpuks kontrollisime selle puhtust läbi lihtdestillatsiooni. 

Teisel päeval ootas meid ühe ketooni, dibensaalatsetooni süntees, kasutades bensaldehüüdi ja atsetooni. Algul oli meie ees naatriumhüdroksiidi ja etanooli vesilahus, seda lahust segasime magnetsegajapulgaga magnetpliidil kolmekaelalises kolvis, kuhu oli ühendatud õhujahuti, termomeeter ja tilklehter, milles oli bensaldehüüdi ja atsetooni segu. Sellele lahusele lisasime segamise vältel tilklehtris oleva segu ning tekkis kollase sademega hägune lahus, mida seejärel filtreerisime ja antud sademe viisime üle etüületanaadi lahusesse ümberkristalliseerimiseks. Lõpuks filtreerisime veel kord seda lahust ning saadud kristallide puhtust kontrollisime, kasutades õhukese kihi kromatograafiat.

Praks oli väga huvitav, suur aitäh, õpetaja Martin Saar!

Pärtel ja Ardi valmistamas 2,4,6-trinitrotolueeni🤫. Allikas: Erakogu.

Autor: Arthur Harri Jaakko Antila

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga