Teaduspäev

5. aprillil korraldati Reaalkoolis üle kahe pika koroona-aasta juba väga traditsiooniline teaduspäev. Tundides käisid külalised erinevatelt teadusaladelt loenguid pidamas ja meid kui õpilasi harimas. Tunniplaanipõhiseid tunde oli vähe, meie saime osaliseks viies loengus:

1. tunnis esines tervele 140. lennule linnapea Mihhail Kõlvart teemal “Tallinna juhtimine”. Linnapea seletas meile võimu ja selle põhimõtete kohta, rääkis linna juhtimisest, kuidas võim Tallinnas jaguneb ja millised on linnavolikogu ülesanded. Muuhulgas saime ka vastuse punaste jalgrattateede korrastamise kohta.

2. tunni ajal tuli meile rääkima majandusest ja investeerimisest Majandusanalüüsi ja rahanduse instituudi õppevaldkonna juht Marit Rebane. Meile anti erinevaid nõuandeid nii investeerimisega alustamiseks kui ka investeerimise kohta üldiselt. Näiteks seletati, et majanduskriisid on tavaline nähtus, lisaks toodi välja erinevate investeerimismeetodite (kinnisvara, aktsiad, krüptoraha jne) tootlikkuse ja riski suhe. Loeng oli vägagi huvitav ja kindlasti inspireeris ka paljusid meie klassist investeerimisega alustama.

5. tunni ajal käis meile rääkimas psüühikahäiretest psühhiaater Karola Peebo. Loengu pealkiri oli “Psüühikahäired, nende äratundmine ja ravi”. Õppisime erinevatest häiretest nt. ärevus, depressioon, bipolaarsus, anoreksia, psühhioos ja obsessiiv-kompulsiivne häire. Lisaks jagas ta ka teadmisi, kuidas neid häireid ära tunda ning ravida.

6. tunni ajal, mis oleks pidanud olema ajalugu, käis rääkimas endine kaitseminister Margus Tsahkna. Tema peamine jututeema loengus “Kaitsetahe Ukraina sõja näitel” oli sõda Ukrainas ja motivatsioon enda riiki kaitsta. Veel rääkis Tsahkna ka veidi sõjastrateegiast. Sellest tunnist kujunes üks huvitavamaid.

7. tunni ajal käis meile rääkimas Martin Melioranski teemast “Arhitektuur ja abstraktsioon kui mõtte tihendamine ruumis”. Ta rääkis kuidas luuakse erinevaid disaine läbi arvutiprogrammide ning mis valemeid kasutatakse sellel alal. Näidati pilte, kus kasutati 3D saviprinterit, mis tekitas huvitava mustriga keeramikat ning oli ka paar kunstiteost kaasa toodud õpilastele näitamiseks. Õpilased küll ei pruukinud aru kõigest saada, aga see ei takistanud meil õppida uusi teadmisi arhitektuuri kohta.

Tekst – Krõõt, Pille-Riin, Herman, Johann, Rain, Frank

Pildid – Emma

Kommenteerimine on keelatud.