Lapimaa

Kõigilt Lapimaale sõitjatelt ootab Ketlin hiljemalt teisipäevaks 1000.- arvele! See on viimane reisi osamakse. Veel ootame kindlustuse pakkumist, see tuleb hiljem juurde.

Lapimaa reisi kava:

SÜGISENE  LAPIMAA

23.-26.09.2010               (4 päeva)

Oma reisiga jõuame välja Lapimaale. Lapimaa kütkestab juba oma nimega: metsik ja kaunis, tuttav aga samas tundmatu, ahvatlev ja ettearvamatu, täis legende ja nõidust. See hellitab rändurit kesksuvise öötu ööga ja valgusega, mis jätkub septembrini. Lapimaa on Euroopa viimane suur kõrvemaa, kus iga lõik on sama mõjuv elamus, kui kullaotsija leitud esimene kullatükk. Ruskaaeg on soomlaste armsaim, eelistatuim puhkeaeg.

1. päev        Kohtume sadamas A-terminali ees parklas kl. 07.00 parklas meie bussi juures. Viking XPRS kl 08.00-10.30 Helsingisse. (NB! Väljasõiduajad võivad muutuda juhul kui laevade väljumisajad muutuvad. Palun kontrollige!). Helsingi, mida kutsutakse ka hellitavalt Läänemere tütreks. Põgus linnaekskursioon bussiga – Helsingi sümbol Toomkirik, Esplanaadi park koos “Havis Amandaga”, Rootsi teater, Klaaspalee, Moodsa kunsti muuseum Kiasma, Finlandia talo, Parlamendihoone, Ooperimaja. Sõit Helsingist Jyväskylä poole. Soome kuulsad 187 888 järve on enamasti koondunud Kesk-Soome. Soome järvi liigendavad neemed ja lahed ja neis on palju saari. Soome järvedele on iseloomulik see, et nad on jõgede ja lahtede abil üksteisega ühendatud, moodustades nõnda pikki veeteid. Heinola juures sõidame üle ühe Soome kauneima silla – Tähtisilla. Jyväskylä lahedal külastame Soome suurimat aianduskeskust Viherlandiat, kus võimalik ringi vaadata tuhandete lillede seas, džungli- ja siidiosakonnas. Öömaja Oulus, mida nimetati varem tõrva ja lõhe linnaks. Oulu jõgi oli kuulus oma lõherikkuse poolest, tõrva lastiti Oulu sadamas kogu maailma laevadele. Tänapäeva Oulu on uhke oma tehnoloogia saavutuste poolest. Öömaja  kämpingus (5-sed majad, WC, dušš, kööginurk pliidi, külmkapi ja toidunõudega).

2. päev        Hommikusöök (lisatasu eest). Edasi sõidame juba Kemi poole. Kemi linna tunnusmärgiks on lumelinn (mis küll selleks ajaks sulanud on) ja Bertel Strömmeri loodud 58 meetri kõrgune raekoda. Jõuame Lapimaale, mille metsata kireva värvilise taimestikuga tundrates voolavate jõgede vahel laiub penikoormate kaupa puutumatut kõndu. Iga aastaga meelitab Lapimaa üha rohkem turiste lähedalt ja kaugelt. Ületame maagilise polaarjoone Rovaniemi linna juures. Külastame Arktikumi muuseumi – samal ajal huvitav ja õpetlik. Laulame jõululaulu kõige tuntumale soomlasele – jõuluvanale ja otsime jõulutunnet Jõuluvanakülast. Siin saad postitada kõik oma jõulukaardid – need jõuavad õigel ajal õigesse kohta. Rovaniemist sõidame edasi mööda Luostotunturi tundrast Soome suuruselt teise valda – Sodankylässe. Vuotso külas ületame Saamimaa piiri ja kui meil veab, siis näeme põhjapõtru. Seikleme suuruselt Soome teises rahvuspargis – Urho Kekkoneni rahvuspargis, mis loodi 1983.aastal. Valime pikkuselt sobiva matkaraja: 1 km, 3 km või 6 km. Ööbimine ehtsates kullauhtjate majakestes Euroopa ainukeses kullakülas (3-5-sed majad, wc ja dušš eraldi majas).

3. päev        Hommikusöök. Lisaks ilusale sügisvärvides loodusele veetleb tulijaid Lapimaa kuld. Soome Lapimaa on kõige kauem kestnud kullapalaviku näitelava maailmas. Kullapalavik algas aastaid tagasi ja veel praegugi on paremate kullajõgede ja ojade kaldad kullaotsijate krunte tihedalt täis. Lapi kullakaevandamise ajalugu on säilitatud põnevas Tankavaara kullamuuseumis alates 1973. aastast peale. Muuseumis tutvustatakse kullauhtmise ajalugu Soomes ja kogu maailmas. Tankavaaras korraldatakse ka juba mitu aastat kullauhtmise maailma-meistrivõistlusi. Siin on võimalus ka endal proovida kulla uhtmist ja leitud kulla saab kaasa. Sööme koos ehtsas kullauhtjate kõrtsis lõunat. Laiad lagedad tundratealad, kõrvemaa metsad, rahulikud voolavad selgeveelised jõed, vahutavad kosed ja kaunid järved. Siin on peale kulla leitud ka vääriskive. Edasi sõidame ametüsti kaevandusse, ronime kõrgustesse ja kuuleme legende kivist ja igaüks saab endale päris oma õnnekivi otsida. Soovi korral küpsetame üheskoos lõkke kohal pannkooke, mis maitsevad vabas looduses imehästi. Öömaja Oulu lähedal kämpingus (5-sed majad, WC, dušš, kööginurk pliidi, külmkapi ja toidunõudega).

4. päev       Hommikusöök (lisatasu eest). Sõidame läbi Oulu kesklinna, näeme uhkeid rannaaitasid ja linna moodsamaid ehitisi ja algabki meie tagasitee kodu poole. Peatume Vaskikellos, kus vaatamiseks – helistamiseks tuhandeid kelli. Teel kuuleme veel üht-teist põnevat soomlaste ja Soomemaa kohta. Õhtul laevaga Viking XPRS kl 20.00-22.30 Tallinnasse A-terminali.

HIND:  3490 EEK (Teie grupile 42+4)

HINNA SEES: käibemaks, laevapiletid, öömajad kämpingutes (voodipesu hinna sees), hommikusöök 3. päeval, mugavustega buss (WC, video, soojad joogid – lahustuv kohv, kakao, tee, puljong), eestikeelne giid- grupijuht ja eestikeelne ekskursiooniprogramm.

LISATASU EEST: tervisekindlustus Salva Põhjamaad (sõltub vanusest – 56 EEK 12-18a; 75 EEK 19-64a), tervise- ja reisitõrkekindlustus Salva Põhjamaad (sõltub vanusest – 101 EEK 12-18a; 134 EEK 19-64a,  kate 5000 EEK), hommikusöök 2. ja 4.päeval 380 EEK (2 hommikut kokku).

KAASA: EV pass või ID-kaart. Käterätik. Soojad riided ning jalatsid, kindad,  veidi toitu, taskulamp, soovi korral lõkkevorstikesi ja juua.

NB! Lapimaal on sel ajal juba suhteliselt külm – 0° ringis, öösel temperatuur langeb -5°-ni. Majakesed on soojustatud (elektriradiaator). Oulu juures olevas kämpingus on olemas igas majakeses elektripliit, külmkapp, toidunõud, kohvimasin, mikrolaineahi. Tankavaaras on eraldi majas köök koos nõudega.

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal: (2009.a. andmetel)

Arktikum                               12 EUR täisk., 7 EUR (lapsed 7-15.a.), perepilet 25 EUR (2 täisk. + 2 last)

Pannkook lõkkel                   2 EUR

Ametüstikaevandus                14 EUR (kingiks saab ka ühe õnnekivi), 7 EUR laps

Kullamuuseum                       8 EUR

Kullauhtmine                          5 EUR

Lihasupp                               7 EUR või tüüpiline Lapi toit – Poron käristys 15 EUR

Vaskikello kell                       8 EUR

Lõuna                                    al 8.90 EUR

Anna- H.

Lisa kommentaar