Kostüümi kavandamise töötuba Estonias

15. märtsil õnnestus kõigil soovijatel meie klassist külastada Rahvusooper Estonia kostüümikavandamise töötuba. Saime veeta tunnikese kostüümikunstnik Reili Evartiga, kes rääkis meile, kuidas sünnivad ooperite, balletide ja teiste lavastuste liikide kostüümid, enne kui need lavale jõuavad.
Esmalt tutvustati, kuidas luuakse kostüümide kavandite idee, mille nimel kostüümikunstnik loeb lavastuse sisust näiteks raamatuid, kui see on olemas loodava etenduse kohta, otsitakse pilte ja muud informatsiooni erinevatest infoallikatest. Meile toodi näide balleti “Anna Karenina” ja opereti  “Orpheus põrgus” kostüümide sünniloost. Järgmine protsess on õigete värvitoonide leidmine, mis võiks sobituda teose ja kostüümidega, tehakse esmased visandid, mida hakatakse järjest paremaks tegema, kuni lõpliku sobivuseni välja. Vaadatakse üle varasemad valmis kostüümid ning otsitakse laost kangavarud, mis võiks sobida kavanditega. Kindlasti on ka neid vaja muuta, kas siis näiteks mingite detailide ümber tegemise või üle värvimisega. Kui midagi jääb ikkagi puudu, siis peab hankima vajamineva materjali. Kui kavandid on lõplikult kosüümikunstniku poolt valmis ja lavastajaga kooskõlastatud ning vajalik materjal välja valitud, asuvad osavad juurdelõikajad ja rätsepad neid meisterdama. Osa protsessist on ka lavastuses osalejate kostüümiproov.
Selline tutvustav töötuba loodava etenduse lavatagusest protsessist näitab, kui palju erinevaid spetsialiste on lavastuse valmimisse kaasatud ja nad kõik peavad ühiselt pingutama, et kostüümis näitleja saaks laval särada.

Teksti kirjutas Eleanor

Kommenteerimine on keelatud.