Raketti 69 stuudio

Teaduse maailm ja nuputamine meile meeldivad. 12. aprillil läksime väljakutseid otsima Rakett 69 stuudiost. Hommikul toimusid mõned tunnid, aga pärast eesti keelt asusimegi bussiga teele. Kohale jõudes jagunesime viieks tiimiks: rohelised, sinised, punased, mustad ja valged. Põhiosas loosimise teel, aga kuna meid oli hästi palju, siis kõigile loosinuppe ei jagunud ja viimased meist said endale ise seltskonna valida. Meie klassiga oli seekord kaasas ka kaks uut poissi Ukrainast: Oleksandr ja Denis. Nendega oli tegelikult natuke keeruline, sest nad ei oska eesti keelt, aga ülesannete lahendamine eeldas tihedat omavahelist suhtlust, üksteise mõistmist, koostööd. Marina tunneb end vene keeles kõige kodusemalt, tema püüdis meie keelemuret lahendada ja poisid meeskonda liita.

Lahendamiseks saime kolm optikateemalist ĂĽlesannet:

1. Loogika – värvikasti ülesanne. Igal tiimil oli üks karp, milles kuus eri värvi klotsi: must, valge, läbipaistev, sinine, roheline ja oranž. Eesmärk oli saada neli neist õigetese pesadesse karbi tagaosas ja seda võimalikult kiiresti. Seejuures sai karpi piiluda ainult kaamera abil ja käsi sisse panna väikeste avade kaudu. Valgustus karbis oli alati kas sinine, roheline või punane. Võitis roheline tiim.

2. Mõõtmine – pudelite ülesanne. Igale tiimile anti neli punase vedelikuga täidetud pudelit, mis tuli võimalikult ruttu järjestada vastavalt aine tihedusele. Et mõõta, kui palju valgust pudel läbi laseb, oli kõige parem pugeda laua alla võimalikult pimedasse nurka ja näidata valgust taskulambiga. Mõõtma pidi ikka päris mitu korda. Taaskord võitis roheline tiim.

3. Ehitamine – suitsuanduri ülesanne. Iga tiim pidi ehitama suitsuanduri, selleks võeti appi valgus ja selle hajumine suitsus. Valgusallikaks oli jälle taskulamp. Valmis suitsuandurid pandi kasti, kuhu hakati suitsu sisse pumpama. Eesmärk oli ehitada selline suitsuandur, mis hakkab kõige kiiremini suitsu peale häiret lööma. Kuigi valgele tiimile öeldi mitmeid kordi, et nende suitsuandur on väga ebakindel, siis tulid just valged ikkagi võitjatena välja.

Küsimuses, milline neist ülesannetest oli kõige ägedam, läksid arvamused lahku – mõnele meeldis enim värvikast, teistele aga hoopis suitsuanduri ehitamine.

Mitmed lapsed meie klassist olid Rakett 69 stuudios ka varem käinud, aga see ei rikkunud elamust, sest tuleb välja, et stuudiol jagub piisavalt erinevaid ülesandeid, et ka korduvkülastajatel põnev oleks. Erilist võlu lisas stuudiokülastusele ka parasjagu televisioonis kulgev Rakett 69 saatesari, mida nii mõnigi meist jälgib ja kus osalemisest ehk ka ise unistab. On ju selgi hooajal raketi-võistlustules mitu Reaalkooli õpilast, mõni lausa 9. klassist, mis polegi meie jaoks enam üldse kuigi kauge tulevik.

Kirjutas Triinu

Kommenteerimine on keelatud.