Reaali Poiss 95

Esmaspäeval, 14. novembril tähistasime suure pidulikkusega Reaali Poisi 95. aastapäeva. Reaali Poiss ehk ausammas vabadussõjas langenud Tallinna õpetajatele ja õpilastele avati 1927. aastal. Okupatsiooniperioodil kuju hävitati ning taasavamine toimus 1993. aastal.

Kogu gĂĽmnaasium saabus sellel päeval kooli pidulikus riietuses, ei puudunud ka koolimĂĽtsid, sõrmused ja 12. klassil värskelt kätte saadud märgid. Toimusid esimesed neli koolitundi. Meid kĂĽlastasid NATO liitlasvägede raames Eestis viibivad Taani sõdurid. Saime lähemalt tutvuda Taani-Eesti omavahelise seotusega ja sõdurite argipäevaeluga – sellist võimalust juba iga päev ei avane.

Kell 11 toimus pidulik aktus Poisi juures. Kohal olid gĂĽmnaasium ja 9. Klass, Gustav Adolfi gĂĽmnaasiumi ja Jakob Westholmi GĂĽmnaasiumi esindused, linnapea Mihhail Kõlvart ja Kalevi jalaväepataljoni rooduĂĽlem. Peeti kõned, asetati pärjad – Reaali Poiss sai tähelepanuväärse austusavalduse osaliseks.

Edasi oli võimalik tutvuda kooli aulas üles seatud vabadussõjaaegse relva- ja fotonäitusega, pakkuda oli kõike saksa kiivrist ja jaapani vintpüssist Jaan Poska portreepildini. Meie kõhud täitsid hernesupi, moosipallide ja kuuma teega Kalevi pataljoni reamehed.

Pärast lõunasööki suunduti Vene teatrisse, kus toimus ajalookonverents. Meie mälu värskendati Reaali Poisi ja kooli ajaloo osas, samuti saime näha vabadussõda teiste koolide vaatevinklist. Meie klassi lippu hoidis kõrgel meie kallis Pajo-Poiss, kes avas konverentsi ettekandega Reaali Poisi ajaloost. Tema ettekandest jäi silma ĂĽks särtsakalt esitatud nali: “Tulnud kord Kentmanni tänaval elav vanamutt turult ning just mälestussamba kohal tundub talle äkki, et midagi on turult ostmata jäänud. Korvi sisu ĂĽle vaadates pĂĽĂĽab mutt selgusele jõuda, mis siis ikka ununenud on: „Porgandid on, kapsad, kartulid ka,“ loeb ta kraami ĂĽle, „liha, munad…“ ja tõstab hajameelselt pilgu ĂĽles. Seal aga otse ta ees põlvitab postamendil alasti nooruk, käsi taeva poole pĂĽsti. Samas lööbki eide nägu särama: „No muidugi, tilli unustasin!“ ja paneb turule tagasi.”.

Palju õnne, Poiss!

Autor: Pärtel Arula

Lisa kommentaar