Tantsupidu

Astusin platsilt maha ja lÔin kÀed pea kohal kokku.

„VĂ€ga hea, kaks tantsu aega,“ hĂŒĂŒdsin naerdes. Hakkasin jooksma, pidin ringiga teisele poole saali jĂ”udma. Niipea kui jĂ”udsin kohale, kĂ”ndisin platsile.

Platsil seistes tekib tĂ€iesti teine tunne. Üks asi on tantsida laval. Teine asi on tantsida tantsupeol, suurel platsil, sadade, tuhandete inimestega.

Enne lava nÀrveerid, mÔtled kava lÀbi, surud emotsioonid alla ja astud sunnitud naeratusega lavale. Sa tead, et iga sinu sammu jÀlgivad inimesed, iga sinu sammu pannakse tÀhele, iga vale samm rikub pildi. Isegi puuduv naeratus vÔib hÀvitada terve tantsu. VÔi naeratus vale koha peal. See vÔib nÀrvi ajada. VÀga nÀrvi.

Tantsupeo vĂ€ljaku eel sa vaatad lihtsalt ringi ja mĂ”tled, kus sa olema pead. Ja siis astud platsile ja tantsid. Sa ei tantsi publikule. See, et kari inimesi, kes ei saaks arugi, kui sa midagi valesti teed, sind vaatab, on tĂ€iesti juhuslik. Nad lihtsalt sattusid sinu tantsu peale. Sina tantsid teistele tantsijatele. Palju mugavam keskkond. Palju mĂ”nusam. Iga viga, mis sa teed, kaob ĂŒldisesse rahvasumma Ă€ra. Kedagi ei huvita, kui sa astusid korra valesti. Tants on tĂ€htis.

Ja nii astusingi lavale ja naeratasin oma vastaspaarile. Jooksin ĂŒle vĂ€ljaku ja naersin, hĂ”iskasin. Tants tungis lĂ€bi, ilmus paar lisasammu, mis sobisid juhuslikult ĂŒldpilti.

 

Tantsupidu on oma olemuselt teistsugune. Tantsupidu on kĂŒll esinemine, jah. Esinemine ĂŒksteisele, mitte rahvale. See on siiski rahvatants. Teoreetiliselt vĂ”iks igaĂŒks liituda selle tantsuga. Tantsijad poleks sellele vastu. Koreograafid lĂ€heksid kĂŒll nĂ€rvi, kui nende ilusad joonised Ă€ra rikutakse, aga keda see hĂ€iriks?

Tegelikult pole see ĂŒldse vale mĂ”te. Enne tantsupidusid korraldatakse pikad ja laiad ĂŒlevaatusvoorud, kus valitakse vĂ€lja kindlad grupid, kes pÀÀsevad esinema, mis kategooriasse jne. Paljud grupid langevad vĂ€lja, paljud valitakse vĂ€lja mingi kindla ĂŒlesande jaoks. Jagatakse ju kategooriad: kĂ”rgem, esimene, teine, kolmas. Nendest moodustatakse kindla ĂŒlesehitusega joonised, kujundid. Viimaselt noorte tantsupeolt tuleb meelde kaisukaru ning Eesti kaart. VĂ€ga hoolega seatud, vĂ€ga hoolikalt ĂŒles ehitatud.

Kas selline peakski olema tantsupidu? „Tulge kĂ”ik tantsima, aga mitte teie, sest me pole kindlad, kas te oskate ikka kaisukaru kujundi moodustada!“ No pole pĂ€ris normaalne. Tants on kĂ”igile. Rahvatants on mĂ”eldud rahvale.

Seega kutsun teid ĂŒles! JĂ€rgmisel tantsupeole minnes, Ă”pi paar sammu selgeks. VĂ”i kui tantsid rĂŒhmas, aga ei pÀÀsenud peole, siis tantsi lihtsalt kaasa. Teeme tĂ”elise tantsupeo. Rahva tantsupeo.

Spikey

Kommenteerimine on keelatud.