Laulupidu

Mina, kui endine koorilaulja, olen oma elus sattunud 4-le laulupeole. VĂ”ib-olla 9 aastaselt tundus see laulupeole minek minu jaoks rĂ€nk kohustus ning liiga palju pidi kooritundides enne seda kĂ€ima aga seal kohapeal olles sain ma mĂ”nusa kogemuse, mis on mind iga kord tagasi kutsunud. Mulle meeldib just laulupidudel osalejate ĂŒhtsustunne. Ühe aasta laulupeo pealkirjaks oli Üheshingamine ja just see ongi laulupidu minu jaoks.

Eriti erines 2009. aasta laulupidu kĂ”ikidest teistest, millel mina olen kĂ€inud just sellega, et peale laulupeo ametlikku lĂ”ppu jĂ€tkus laul. Lauljad keeldusid lavalt Ă€ra minemast ja laulmist lĂ”petamast, kui kaameramehed juba oma kaameraid autodesse pakkisid. Just see iseloomustab laulupidu kĂ”ige paremini: kĂ”igi tahe laulda, laulda just isamaalisi laule. 2011. aasta laulupeo kavast aga puudus rahva armastatud laul “Ta lendab mesipuu poole”. Lauljad aga hakkasid kaare all kordama “Mesipuu, mesipuu” ning lĂ”puks tuli dirigent ja seda lauldi lĂ€bi kaks korda. Kogemus sellest toob siiamaani pisara silma ja tekitab mĂ”nusa ja uhke tunde. 2007. aasta laulupeost meenub mulle aga “Palve”, mille ajal kĂ”ik kĂ€test kinni vĂ”tsid ning need kĂ”rgele tĂ”stsid kĂ”igutades. Inimesed laulsid seda hingest ning seda laulu nĂ”uti korrata, mida ka tehti.

Laulupidu on vĂ€ga eriline kogemus just lauljana. Ma usun, et pealtvaatajal on ka kohapeal mĂ”nus olla, kuid mina ei suudaks pealt vaadata, mind kisub sĂŒda lavale kaasa laulma. Selle kogemuse teeb just eriliseks see, et eestlased, kes on stereotĂŒĂŒpselt kĂŒlmad ja endassetĂ”mbunud, on jĂ€rsku nagu ĂŒks hing, kes laulab kogu hingest endale kalleid laule.

Karoliina Koppel

 

Kommenteerimine on keelatud.