Ekskursioon Kurgjale

12.detsembril 2008 käisime Kurgjal Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis õppereisil.

Hommikul kogunesime kella poole kümneks kooli ette. Reisi saatjateks olid meie klassijuhataja Silvia Mumma ja eesti keele õpetaja Mai Gross.
Meil kulus bussisõidule arvatust vähem aega, seetõttu käisime Lydia Koidula sünnikohas ja Jakobsoni haual, kus õpetaja Gross süütas küünla. Aga aega jäi veelgi üle, buss sõitis Vändra kauba- maja parklasse. Kes tahtis, võis ostlema minna või pissipeatuse teha. Mõne aja pärast hakkasime taas sõitma.

Lõpuks jõudsime talumuuseumisse. Seal tervitas meid üks tore tädi. Kõigepealt läksime veskisse, seal jutustas see tädi talurahva elust ja vanadest jõulukommetest. Ta rääkis meile, mida jõulude eel ja nende ajal tehti. Veski kõrvalruumis ootas meid vanem naisterahvas. Tema tegeles leiva küpsetamisega. Ta näitas ka, kuidas leiba teha; saime proovida  taigna sõtkumist ning maitsesime isetehtud leiba. Meie klassivanem Kadri tegi meile ülinunnu taignast põrsakese. Siis läksime teise majakesse. Seal mängisime erinevaid mänge, näiteks „Lähme rukist lõikama…“ ja vedasime vägikaigast. Mängud olid väga naljakad. Külla tuli ka jõulusokk, kes otsis oma mõistatustele vastuseid. Kes esimesena õige vastuse ütles, sai kommi. Pärast soku külaskäiku pakuti meile süüa, sealhulgas sai maitsta ehtsat karaskit. Siis mängisime jälle ja hiljem läksime lauta. Lauda lõhn polnud alguses meeldiv, kuid sellega harjus ruttu ära. Laudas olid lambad ja lehmad. Lammastele võisime leiba anda.

Pärast toitmist läksime ühele lõkkeplatsile. Osa kiikus seal, osa küpsetas püstkojas viinereid. Alles päeva lõpus tutvusime Jakobsoni majaga. Majas olid stendid piltide ja juttudega. Meile räägiti Jakobsoni elust ja saavutustest ning sellest, miks ta Eesti kultuuri juures nii tähtis on. Pärast ringkäiku majas alustasime bussisõitu tagasi Tallinnasse.

Sellele ekskursioonile ei saanud paljud tulla, kuid see on nende kaotus. Ma arvan, et see on seni meie parim ekskursioon, kuid loodame, et järgmised on veel paremad. Täname Mai Grossi, et ta ikka meie ekskursioonidel kaasas käib ja kindlasti Silvia Mummat toreda reisi korraldamise eest!

JAANIKA JENSEN

Kommenteerimine on keelatud.