Ekspeditsioon Aegnale

7. juunil võtsid kõik 10. klassid ette õppereisi Aegna saarele, mis on muuseas Tallinna kesklinna park. Kohale jõudes saime geograafiaõpetajalt kiire tutvustuse, võileivad näppu ning asusime bioloogiaõpetaja Anna Katiga saare keskosa poole jalutama. Teel nägime palju huvitavaid taimeliike metsmaasikast viirpuuni. Jõudes endise sõdurite ühiskasarmuni, saime kuulda saare ajaloost, millest rääkis meile Martin Saar. Aegnat mainiti esimest korda 13. sajandil ja saar ise on ligi 5000 aastat vana. Samuti oli Aegnal oluline militaarne tähtsus 20. sajandi esimesel poolel ning 1960ndatel oli tegu olulise suvituskohaga. Hetkel aga pannakse rohkem rõhku saare looduse kaitsmisele. Seal edasi jätkasime oma matka saare põhjarannikule, kus vaatlesime veel iseloomulikke taimi ja karpe.

Siis jõudis kätte aeg iseseisvate rühmatööde jaoks, mistõttu kõik rühma liikusid saarele laiali. Aegna loodus on tõesti kaunis ning väga tore oli vahelduseks koolipingis istumisele metsas ja mere ääres jalutada. Ka ilm soosis meie matkapäeva pilvitu taeva ja mõõduka soojusega, julgemad said isegi ujumas käia. Kui toidukotid olid tühjaks söödud ning rannas pikutamisest küllalt, liikusime loodusmaja juurde, kus kõik rühmad tegid kokkuvõtte oma päevast. Ettekannete lõpuks oli kõigil loodetavasti selge, millised on kulutus ja kuhjerannad ning kuidas käänata nime liiv-vareskaer. Viimaseks tegevuseks saarel jäi rühmadevaheline võistlus, kus tuli kokku panna Aegna kaardi pildiga pusle. Meie tiim saavutus ka päeva parima aja, milleks oli 54 sekundit, siiski olid ka teised tublid, ühel rühmal õnnestus pusle kokku panna isegi tagurpidi.

Oli väga tore, aga ka väsitav päev imelisel Aegna saarel, sellised väljasõidud on suurepäraseks vahelduseks tavalistele koolipäevadele.

-Salme

Kommenteerimine on keelatud.