Erinevused kahe kooli vahel: TIK vs reaal

Mis erinevused võiksid olla kahe Tallinna mainekaima kooli vahel ning kas need lahknevused mõjutaksid üleüldist õppimist? Kes muu saaks paremini kahe kooli erinevust selgitada, kui õpilane, kes on käinud üheksa aastat ühes ja üks kuu teises koolis. Mina õppisin Tallinna Inglise Kolledži eestikeelsel õppesuunal üheksa aastat ja 9. klassi lõpus tegin otsuse vahetada kooli ning minu sisetunne ütles, et selleks peab saama Tallinna Reaalkool ning praegu õpingi inseneeria suunal 10.c klassis.

Esimene erinevus, mida kohe esimesel päeval tundsin oli ühtsus ja kogukond. Tallinna Reaalkoolis pannakse palju rohkem rõhku kooli traditsioonidele ja tavadele. Kohe esimesel kursusel 10. klassis õpetatakse Realica-t ehk Reaalkooli ajalugu. Lisaks sellele kantakse palju rohkem koolivormi, eriti teklit, ning tähistatakse koolisiseseid sündmusi suurejoonelisemalt. Üks asi, mis annab ühtsusele  väga palju juurde on, et nii õppealajuhatajad kui ka direktor õpetavad oma aineid. See toob õpilased lähemale kooli juhtkonnale ning motiveerib neid osalema koolisisestes otsuste tegemises.

Kohe uude kooli sisse astudes sain aru, et koolimaja saab olema palju väiksem, kui millega ma TIKis harjunud olin. Koridorid ja klassiruumid on palju väiksemad ja kuidagi vähem õhulisemad. Vahetunnis kehtib treppidel liikumiskord, et käsipuu paremal pool, et ei tekiks mõnikord kitsastel treppidel ummikut.. Ka koolisiseseid huviringe oli TIKis rohkem, näiteks oli koolis oma muusikaosakond ning erinevad spordiringid pärast tunde. See ei tähenda, et Reaalis ei oleks neid üldse, lihtsalt valik väiksem ja natuke spetsiifilisem kui muidu. Kadus ka võimalus kehalises kasvatuses kasutada oma kooli ujulat ja talvel spordihoones suurt sisesaali, sest siin selle jaoks lihtsalt ruum puudub. See ei võta küll tükki küljest, lihtsalt tuleb ära harjuda sellega, et kehalise kasvatuse jaoks tuleb jalutada Kalevi spordihalli.

Mul pole tegelikult kummagi kohta midagi halba öelda, sest koolid on erinevates situatsioonides ja võimalused on ka eripalgelised. Mõlemas asutuses pakutav haridus on Eestis üks tugevamaid ja ma ei saaks olla õnnelikum, et olen õppinud selliste tasemetega koolides. Pean tänama Tallinna Inglise Kolledžit menuka üheksa aasta eest ning aitäh kasvatamast mind distsiplineeritud ja laia silmaringiga õpilaseks nagu ma praegu olen. Ootan Reaalilt uusi ja ägedaid väljakutseid järgmise kolme aasta jooksul. 

-Theodor

Kommenteerimine on keelatud.