Kohustuslik kirjandus… ajaloos!

Kirjanduse tunnid koos kohustusliku (siia täiesti sobimatu sõna!) kirjandusega on meie klassis alati väga oodatud. Pisut üllatav oli õppeaasta alguses teada saada, et ka ajaloos on kohustuslik kirjandus koos lugemiskontrolliga arvestustel.

Karastunud realist teab, et kui peab, siis peab! Julgelt asusime kursust toetava esimese Mesopotaamiateemalise teose kallale, näiteks V. Zamarovsky “Alguses oli sumer”. Linnriigid, tsikuraadid, tahvlimajad ehk koolid, maailma esimese teadaoleva muusikariistana Sumeri harf, kiilkiri, Hammurapi seaduskoodeks (“silm silma, hammas hamba vastu”), maailma esimesed eeposed, epohhiloova leiutisena ratas – lahti rullub ülimalt põnev maailm 3500 eKr, kus  lugejal on võimalus kild killu haaval koos sumertega nende rikkalikku kultuuripärandit luua.

Loomulikult ootas meid ka järgmisel kursusel kohustuslik lugemisvara, sedapuhku vennad Stephanidesed ja nende “Iidsete aegade lood”. Vana-Kreeka müütide ja legendide puhul unustab lugeja end paratamatult Kreeka jumalate, titaanide ja teisete ajaloo koidiku müütiliste olendite sekka seiklema.

Järgnes Hardi Tiiduse “ Vana hõbe”. Autorist oleme kõik kuulnud, kuid raamatut lugedes tulevad kasuks eelteadmised Vana-Kreekast ja Vana-Roomast, sest tekst on faktirohke ning lendleb kiiresti ühelt teemalt teisele.

Ilmselt poleks me ilma sõnata “kohustuslik” neid konkreetseid teoseid raamaturiiulil märganud. Vahva, et neid lugesime, sest tänu loetule muutusid õpitud teemad elavaks, emotsionaalseks ja jäid hästi meelde.

Õpetaja tunnustab tublit lugejat Tõnist

Autor: Ardi Raag

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga