Markuse ja Fred-Gregori arvamus veebiajakirjandusest

Analüüsisime eesti veebiväljaandeid, milleks olid Postimees, Õhtuleht, Elu24 ja
Eesti Rahvusringhääling.
Jõudsime järeldusele, et kvaliteetseim antud uudisteportaalidest on ERR. Tegurid, mille põhjal me oma otsuse langetasime, olid:

*Ăślevaatlikud ja detailsed uudised
*Vähesed pildid, palju infot
*Professionaalide poolt koostatud arvamuslood
*Vähe reklaame

Kõige „kollasem“ oli meie arvates Elu24, sest

*Palju persoonilugusid

*Palju reklaame

*Palju pilte

*LĂĽhikesed artiklid

Postimees on peaaegu, et kahevahel, kuid pigem ikkagi kvaliteetleht. Ă•htuleht samas tugevalt tabloidsuse poole kallutatud.

ERR-i loetuimad uudised olid: „Urve Tiidus lubas ministriportfelli vastu võtta“, „Töövõimetuse hindamise asemele tuleb töövõime hindamine“

Loetuimatest uudistest on nähe, et ERR on kvaliteetväljaanne, sest tegeletakse tõsiste probleemide (poliitika, majandus) kajastamisega.

 

Postimehe suurim uudis: „Ettepaneku NATO avalduseks Ukraina kohta tegi Eesti minister“. Postimehes leiab antud väljaannetest kõige õrnema piiri kvaliteetajakirjanduse ja kõmuajakirjanduse vahel, sest Õhtuleht ja Elu24 on juba puhtad tabloidid.

Õhtulehest ja Elu24-st leiab palju ilusaid ning paljastavaid pilte, ohtralt reklaami ja suurtes kogustes lühikesi artikleid. ERR-iga võrreldes jääb pilk tahtmatult püsima pigem tabloidil.

Postimehestki leiab pilte ja reklaame, aga nende hulk on väiksem kui kõmulehtedes.

Elu24 kajastab tänase päevani Paul Walkeriga juhtunud õnnetust, sest inimesed loevad antud teemaga seotud artikleid ja klikid toovad veebiajakirjanikele raha sisse.

Ă•htulehe eesotsas on aga Eestimaine autoavarii, Haapsalu juhtumit lahatakse ja kommenteeritakse siiani.

Kokkuvõttes on väga selgelt eristatavad ERR ja Õhtuleht/Elu24, Postimees jääb piirimaile, kuid kaldub kvaliteedi poole (õnneks).

 

Markus ja Fred Gregor

Lisa kommentaar