Mariini ja Paula arvamus veebiajakirjandusest

Lugesime uudiseid järgmistelt lehekülgedelt: err.ee, postimees.ee, ohtuleht.ee ja elu24.ee. Err-i uudistes esitatakse info põhjalikult ja detailselt. Peauudiseks oli „Aaviksoo: Eesti koolides jäävad tõelised talendid tähelepanuta.“Aaviksoo arvates on õppetaseme kõikumine kooliti liiga suur. Me arvame, et see võib nii olla, sest kui eliitkooli valitakse õpilasi katsete tulemuste alusel, seega tavakoolidesse võetakse vastu kõik ülejäänud, kelle õppetase on madalam ja järelikult peab nendes koolides ka nõrgemalt tasemelt alustama.

Postimehe uudistes esineb nii ratsionaalset esitatud argumente kui ka üldistatud ja emotsionaalset infot. Seal oli tähtsaimaks uudiseks see, et Ukrainas kukkus valitsuse tagandamine läbi. See on kvaliteetajakirjanduse uudis, sest teemaks on poliitika.

Õhtuleht on tabloid, sest seal olevad uudised on väga lühikesed, paljude piltidega, lihtsa infoga, üldistatud ja emotsionaalsed. Peamised teemad, mida kajastati 3. Detsembril olid kodu, pere, eraelu, meelelahutus, õnnetused ja ka sport. Meile jäi silma persoonilugu, kuidas Endla teatri endine näitleja Margus Oopkaup võttis kahe kuuga juurde 37 kilo. Meile ei pakkunud see uudis huvi, sest sellest ei saanud me teada uusi uudiseid, millega avarduks silmaring. See on pseudouudis, sest see on sisult mõttetu ning tähenduselt tühine.

Elu24 uudised on kõik peamiselt kõmu-uudised, sest ühtegi kvalitetuudist ei ole. Kasutatatakse väga palju pilte, mille juures tekstid on sisutühjad ja lühikesed. Peauudis oli: „Anni Arro: mul juba pikalt elukaaslane, ta on väga-väga tore inimene.“ Meie arvates on see äärmiselt mõttetu uudis, mis ei paku huvi.

Saab teha üldistuse, et err.ee uudised on kõige pikemad ja sisukamad, kus ei esine tabloidi. Seevastu elu24 uudised on kõige sisutumad ja lühemad, kus kajastataks peamiselt kuulsuste elust, perest jne.

Lisa kommentaar