Raineri ja Allari arvamus veebiajakirjandusest

Iga päev on erinev kajastatavate uudiste poolest, kuid enamjaolt on kujunenud välja teatud tüüpi uudised, mis on saanud valdavaks. Tänane, 3. detsember ei ole selles suhtes erand. Uudiste kanalid võib rühmitada üldjoones kaheks: kvaliteetseid uudiseid edastavad kanalid ning pseudo- ja kõmuuudiseid edastatavad kanalid.

Kvaliteetuudised

Kvaliteetsete uudiste edastajate eesotsas on kindlalt Eesti Rahvusringhäälingu portaal err.ee. Kuna tegemist o riikliku portaaliga, ei saa see edastada kallutatud uudiseid, rääkimata pseudouudistest ja kõmuuudistest. Tänasteks peamisteks uudisteks err.ee ’s on: „Aaviksoo: Eesti koolides jäävad talendid vajaliku tähelepanuta“, „Eesti õpilaste PISA-testi tulemus paranes, Aasia riigid juhivad“ ja „Ukraina valitsuse umbusaldamine ei leidnud parlamendis toetust“.

Üsna kvaliteetseid uudiseid edastab ka Postimees, kuid võrreldes Rahvusringhäälingu edastatavate uudistega, kohtab ka mõningaid kõmu või pseudo poole kalduvaid uudiseid. Postimees.ee tänased tähtsamad teemad ühtisid siiski enamjaolt err.ee omadeaga.

Ukrainas toimuv on meie arvates väga ebameeldiv. Kohalik olukord on kontrolli alt väljunud ning tuleks võimalikult kiiresti stabiliseerida. PISA testide tulemuste üle on meil väga hea meel, sest Eesti on võrreldes eelise aastaga tõusnud mitme koha võrra maailma üldises edetabelis, hoides suurepärast kõrget kohta esikümne piirimail.

Tabloiduudised

Tabloidajakirjanduses domineerivad SL Õhtuleht ja ELU24. Sealsed uudised on inimeste seas populaarsed oma lihtsuse ja emotsionaalsuse poolest. Uudsed on tehtud väga lihtsaltest, samas aga mõtetutest ja mitte midagi ütlevatest teemadest. Sellised, tänased põhiteemad elu24.ee lehel olid näiteks: „Anni Arro: mul on juba pikalt elukaaslane, ta on lihtsalt üks väga-väga tore inimene“, „Paul Walkeri kallim on mehe ootamatust surmast šokis“ ja „Video! David Beckhami uueks kireks on mootorrattad?“

Õhtuleht.ee peamised teemad täna olid: „Endla teatri endine näitleja Margus Oopkaup võttis kahe kuuga juurde 37 kilo“ ja „Juuksur kasutas hertsoginnat ära“. Nendes uudislõikudest (kui neid üldse uudisteks nimetada saab) ei omanda inimesed mingit uut informatsiooni, mis on uudiste põhiülesanne. Seega on sellist tüüpi, pseudo- ja kõmuuudiste ainus eesmärk inimesi lugema ahvatleda ja sellega raha teenida.

 

Väga paljud meist soovivad teada sellest, mis toimub väljaspool maailme. Iga veidigi haritum inimene huvitub pigem korralikust ja kvaliteetsest uudisest, mis peaks peale uudishimu rahuldamise maailmas toimuva vastu ka pakkuma selle lugejale esteetilist naudingut. Meile jääb aga arusaamatuks, mis mõnu saavad inimesed lugedes ebamäärase sisuga pseudouudiseid.

Lisa kommentaar