Laura ja Hanna Reti arvamus veebiajakirjandusest

Pseudo-ja kõmuuudiste pealetung

„Hõissa-hõissa! Ronaldo trussikud nüüd ka Eestis müügil!“.  Kas tõesti on see päeva loetuim uudis Õhtulehe veebiväljaandes? Kahjuks küll. Tänase päeva veebiväljaandeid jälgides peab tõdema, et kõigis, väljaarvatud riiklikus err`i veebiväljaandes, leidub nii pseudo-kui ka kõmuuudiseid.  Koolitunnis sisendatud arvamusele, et lugemiskõlbulikuks kõmu- ja pseudouudiseid pidada ei saa, tekib veebiväljaandeid vaadates teatav vastuolu, kas siis lugemiskõlbulikku materjali polegi. Kui jälgida Õhtulehe ja Elu24 veebiväljaandeid, siis vaatab vastu olukord, kust uudistekünnis koosneb peamiselt kõmust ja pseudoprobleemidest, nt „Slaavi kaunitar Babulja kuldpuuris“ või  „Juuksur kasutas hertsoginna Catherine`i ära“. Paratamatult tekib küsimus, miks siis nii? Kas rahvast tõesti huvitab vaid kõmu ja kläts, kas tõesti on tähtis teada, mida keegi eile kuskil kellegagi sõi?

Meedia on muutumas aina pealiskaudsemaks ja lihtsakoelisemaks, seda samuti on muutumas ka inimeste mõttemaailm. Kumb on kumma tinginud, on vaatepunkti küsimus, kuid tähtis on hoopis selle tagajärjed.  Alustades tulevaste põlvkondade suutmatusega lugeda pikki ning sisutihedaid artikleid, lõpetades inimkonna üldise intelligentsuse langusega.  Kust algab siis probleem? Eks ikka iseendast. Esmalt peab inimeses tekkima huvi ja harjumus olla teadlik enda ümber toimuvaga. Järgnevalt peaks inimene oskama eristada vajalikku mittevajalikust, nt kvaliteetajakirjandust tabloidajakirjandusest. Kuid ei piisab vaid inimesest endast. Lugedes nüüdseks endise kultuuriministri Rein Langi lahkumiskirja parlamendile, siis peab nõustuma, et inimeste vaatepilti on ajakirjanikud ja suhtekorraldajad liigselt mõjutama hakanud. Vaadates tänast Postimehe veebiväljaannet  süvenenumalt, on tunne justkui ajakirjanikud suruksid inimestele peale kõmu. Miks muidu on seltskonnaalaste artiklite pealkirjad erkpunase ja paksu fondiga, samas päevakajalised sündmused halli ja imepeene fondiga? Kurvaks teeb ka mõte, et igivana ja auväärne ajaleht Postimees kajastab  raha-ja populaarsushimus pseudo-ja kõmuuudiseid. Nõnda on tehtud teadlikult inimesele raskeks vajaliku informatsiooni kätte saamine ebavajalikust.

Ei saa panna pahaks tänapäeva inimesele, et ta on huvitatud kõmust ja seltskonnaelust rohkem kui tegelikkust maailmast. Lugejale tehakse aina raskemaks  leida seda vajalikku infot ebavajalikust, mida iga päev aina rohkem kuhjub. Samas turuvõitluses on väljaanded sunnitud tegema selliseid otsuseid, et väljaanne üldse ellu jääks. Neis tingimustes jäävad kvaliteetse uudise edastajatakse vaid riiklikud kanalid, millel on riigi toetus. Seega on kogu skeem üks suur nõiaring, millel paraku ei ole enam väljapääsu ning mis iga aastaga suureneb ja suureneb.

 

Hanna Reti Tõnisson
Laura Toomlaid

Lisa kommentaar