Kalevi kommivbrikus

10. 03.2009 käisime Kalevi kommivabrikus öppeekskursioonil uudistamas, kuidas need maitsvad suutäied valmivad. Eelnevalt oli meil palju küsimusi, köikidele saime ka vasused.
Aastasat 2003 on Kalevi kommivabrik Harjumaal Rae vallas Põrguväljal Jüris uues hoones. Meile tutvustati, et Kalevi põhitegevuseks on Å¡okolaadikondiitri- ja suhkrukondiitritoodete tootmine. Saime veel teada, et 80% toodangust müüakse Eesti turul, kuid aktiivselt tegeletakse ka ekspordiga. Peamisteks välisturgudeks on Balti riigid ja Skandinaaviamaad ning ka Venemaa. Nägime spetsiaalselt gloobuselt tuledega märgistatud radasid, kust saab Kalev omale ühe olulise tooraine – kakao ja samuti oli teerada eksporditavatesse riikidesse tulekestega tähistatud.
Väga pönev oli vaadata, kuidas komme pakendatakse ja eriti huvitav oli näha, kuidas käsitsi komme valmistatakse. Nägime, kuidas imesuured masinda sokolaadimassi valmistavad ja sime teada, et see protsess kestab oma 24 tundi, enne kui sokolaad valmis saab. Alles siis saab hakata komme tegema. Kogu ekskursiooni teekond oli magusat kommilöhna täis. Saime veel teada, et kodus peaks komme säilitama +/ – 18 kraadi juures. Köige enam pani ahhetama vastus meie küsimusele: Palju komme toodetakse keskmiselt aastas? – umbes 200 000 tonni. Löpetuseks peale pönevat ekskursiooni saime mönuga maitsvaid komme süüa.
Meil oli täna Kalevi kommivabrikus olles lausa ajalooline hetk – sel päeval oli esimest korda liinil uus kommisort “Juustukook” Peagi saame seda ka poodidest ostma minna.
Igaljuhul oli see väga tore, huvitav ja magus ekskursioon. 🙂

p31001001 p31000991 p31001001

Lisa kommentaar