Johanna Maria ja Triinu Johanna arvamus veebiajakirjandusest

Johanna Maria Uuspõld ja Triinu Johanna Lume

Analüüsisime ja võrdlesime nelja veebiajakirjanduse portaali: err.ee, postimees.ee, ohtuleht.ee ja elu24.ee.

Kõige uudisväärtuslikumad uudised on Eesti Rahvusringhäälingu portaalis. Järgmisena tulevad Postimehe ja seejärel õhtulehe ja elu24 uudised, mis on pigem kollase ajakirjanduse esindajad. Õhtulehes leidub palju pseudouudiseid, aga on ka kvaliteetseid. Elu24-s esineb aga ainult pseudo- ja kõmu-uudiseid.

Veebilehe uudiväärtuslikkust saab hinnata tema tähtsaima uudise järgi, mis on lehel esimene. Eesti Rahvusringhäälingu lehel on näiteks hetkel olulisim järgmine uudis: Aaviksoo: Eesti koolides jäävad talendid vajaliku tähelepanuta. Postimehe portaalis aga: Valitsuse tagandamine kukkus Ukrainas läbi. Mõlemad on aktuaalsed uudised. Seevastu Õhtulehe esimene uudis on Sõnajalad püstitavad Saaremaale Baltimaade suurima tuulegeneraatori, mis on tüüpiline näide pseudouudisest, kuna kirjutatakse mõttetust teost kuulsustega seoses. Elu24 esiuudiseks on persoonilugu Anni Arrost: Anni Arro: mul on juba pikalt elukaaslane, ta on lihtsalt üks väga-väga tore inimene.

ERR-i veebilehe disain on lihtne ja silmale meeldiv vaadata. Reklaamid puuduvad ja pildid on paraja suurusega. Postimehe lehe äärel on paar suurt reklaami ja artikleid illustreeriv materjal on suurema mahuga, kuid mitte häiriv. Õhtulehe portaali kujundus on segane ja reklaami täis. Elu24 veebileht on kõige värvilisem ja kirjum, liikuvad reklaamid on väga häirivad ja pildid on ülisuured ja neid on üleliia palju.

Kokkuvõttes võime öelda, et piir kvaliteet- ja kollase ajakirjanduse vahel on tõesti veebiajakirjanduses märgatavam kui paberväljaannetes. Err.ee on kvaliteetne uudisteallikas, kuid Postimees kaldub pigem tabloidajakirjanduse poole. Lehel keskendutakse artiklite visualiseerimisele ja lood on lühemad kui ajalehes.

 

 

Lisa kommentaar