Estelle ja Johanna arvamus veebiajakirjandusest

Õrn piir kvaliteet- ja kõmuajakirjanduse vahel

 

Tänapäeval leidub internetis väga mitmete eesmärkidega väljaandeid. Võidakse keskenduda ühesugustele teemadele, aga erinevate eesmärkidega portaalid kajastavad sündmusi enda vaatepunktist lähtudes. Raske on öelda kas ja kui palju on uudiste kirjutamisel sisu kallutatud, aga sellele saab anda hinnangu kui võrrelda mõningaid ajakirjanduslikke väljaandeid internetis.

Avades Eesti Rahvusringhäälingu kodulehe näeme neutraalsetes toonides korrapäraselt paigutatud uudiseid, mis on tähtsuse alusel välja toodud. Uudised on kvaliteetsed. See tähendab seda, et arvamust avaldavad antud valdkondade spetsialistid ja käsitletavad teemad on eluliselt olulised ning aktuaalsed. Täna on tähtsaks teemaks Eesti õpilaste haridus võrdluses teiste maailma riikidega. Saabusid ülemaailmse PISA testi tulemused, kus võrreldi erinevate maailma riikide 15-aastase õpilaste teadmisi ja oskusi  kolmes erinevas valdkonnas (Roon 2013). Uudise olulisus ja aktuaalsus seisneb selles, et kas ja kuidas mõjutavad Eestis tehtavad haridusreformid õpilaste konkurentsivõimelisust teiste maailma riikide õpilastega. Sellega seoses on tekkinud arutelu, kuidas muuta ka väikestes koolides õppimisvõimalused samaväärseks suurlinnakoolidega. Kardetakse, et kaotsi on läinud talente kehva haridus- ja regionaalpoliitika tõttu.

 

Tehes lahti ka Postimehe uudisteportaali märkame koheselt vilkuvaid reklaame. Esikohale on tõstetud haridus ning sealt leiame olulise PISA testi tulemustega seotud uudise. Samas on Postimehe lugejatele esile tõstetud ka pseudouudis, mis räägib maniküüri kahjustavatest omadustest küüntele. See võib muidugi olla omamoodi reklaam, kuna portaal Elu24 on seotud Postimehega ning antud uudisele klikkides jõuamegi eelmainitud veebilehele, kuid selliseid ebaolulisi uudiseid leiab sellegipoolest Postimehe kodulehel rõhutatuna.

Järgmine uudisteportaal, mille avasime, oli Õhtuleht. Taaskord torkasid esimesena silma reklaamid. Vaadates silmadega üle pool veebiportaalist, ei märka me ühtegi PISA uuringutega seostuvat artiklit. Õhtulehes on kajastatud mõningaid hetkel olulisi teemasid Eestist ja maailmast (tulevane kultuuriminister, Kiievis toimuv), kuid neid on mainitud põgusalt ning vähe informeerivalt. Ülekaalus on pseudouudised (Naised, tahate oma mehe seksiisu vähendada? Aga palun, siit 7 kindlat võimalust!) ning kõmuuudised (Cristiano Ronaldo: Blatter vassib, mul polegi telefoni). Leiame ka, et Õhtulehe veebiportaalist on raske lugeda olulisi ühiskonnasündmusi kajastavaid artikleid, kuna olulisemaks on portaali kujundamisel peetud kõmuuudiste rõhutamist. Seejuures leidsime leheküljel ainult ühe artikli, milles kirjutati eelpool mainitud PISA testist. See oli lühike arvamus, et antud testi tulemused on ainult hetkelised ning edaspidi ei saa need nii head olema. (Pajuste 2013)

Üllataval kombel ei torka Elu24 portaali avades silma reklaamid. Need küll eksisteerivad, kuid vähestes kogustes. Esimesena tõmbab pilgu hoopis kõmuuudis, et Paul Walkeri surmaauto ikka ei osalenud võidukihutamises. Sellest portaalist ei leia 3. detsembri seisuga ühtegi Eesti inimesele tõesti olulist uudist. See-eest leidub hulgaliselt lühikesi ja tõmbavate pealkirjadega pseudo- ning kõmuuudiseid (Test vaid naistele: oled sa kartul või apelsin? ja Rita Ora teeb näitlejadebüüdi filmis «Viiskümmend halli varjundit»). Sellelt leheküljelt leiab palju huvitavat ja humoorikat kuid ebaolulist ning väheinformatiivset lugemismaterjali.

Ilmselge näide kvaliteetajakirjandusest on ERR-i uudisteportaal ning näide vastandlikust kõmuajakirjandusest on Elu24. Postimees ja Õhtuleht jäävad aga kahe vahele. Postimehest leiab kindlasti ka kvaliteetajakirjandust, kus arvamust on küsitud oma ala spetsialistidelt ning lehe ülemisse osasse on tõstetud päeva olulisemad teemad. Võib öelda, et Postimees kaldub pigem kvaliteetajakirjanduse poole, kuhu on vahele pandud ka mõningaid kõmuajakirjanduse artikleid. See-eest Õhtuleht kaldub juba pigem kõmuajakirjanduse poolele, kuna ülekaalus on pseudo- ning kõmuuudised ning kvaliteetuudiseid on lehelt raske leida. Kusagil nende kahe lehe vahel jooksebki piir kvaliteet- ning kõmuajakirjanduse vahel, kuna sisuliselt peaksid mõlemad nii Postimees kui Õhtuleht olema päevalehed, kus kajastatakse olulisi sündmusi Eestis ja maailmas.

 

 

 

Roon, M. (2013) Aaviksoo: Eesti koolides jäävad tõelised talendid tähelepanuta. ERR Loetud: http://uudised.err.ee/?06292458 03.12.2013

Pajuste, M. (2013) Meie PISA torn püsib tänu õpetajale. Õhtuleht, Loetud: www.ohtuleht.ee/555964  03.12.2013

Lisa kommentaar