Carmeni ja Greeteli arvamus veebiajakirjandusest

Uudised 3. detsembril 2013

Eeskujulike kodanikena avame nelja erineva veebiajakirjanduse väljaande- ERRi, Postimehe, Õhtulehe ja Elu24 leheküljed. Esimeselt leheküljelt leiame esimese uudisena haridusministri arvamuse- Aaviksoo: Eesti koolides jäävad talendid vajaliku tähelepanuta. Postimehe veebiväljaandest leiame pildi ja uudistevaliku Ukraina valitsusvastaste rahutuste kohta. Õhtulehelt torkab kohe silma pilt priskest meesterahvast ja selle all olev jäme kiri: Endla teatri endine näitleja Margus Oopkaup võttis kahe kuuga juurde 37 kilo. Elu24 pakub esiuudiseks eraelulise paljastuse- Anni Arro: mul on juba pikalt elukaaslane, ta on lihtsalt üks väga-väga tore inimene.

Vaid esimesi pealkirju vaadates võib teha järeldused- Õhtuleht ja Elu24 on ilmselgelt kõmulisemad kui ülejäänud kaks, pealkirja lahti klikates selgub, et „aina hullemaks läheb“. Oopkaupa puudutava uudise pealkiri osutub eksitavaks- mehe kehakaal tõusis raske haiguse tõttu, Elu24 on tekitanud Anni Arro igapäevaelust pseudouudise. Elu24 lehekülge allapoole kerides leiame veel hulganisti rohkem ja vähem sisutühjasid ning naeruväärseid pealkirju, näiteks: STAAR/ Habemega naine võtab Eestist kaasa liitrite viisi Vana Tallinnat. Tihedad uudised on saate „Su nägu kõlab tuttavalt“ teemal- selge müüdavate lugude kordamise võte. Lood on kogu leheküljel pinnapealsed ning lühikesed.

Õhtuleht ja Elu24 muudavad oma värvide, suurte pealkirjade, piltide ja liikuvate reklaamidega kogu (olulise) jälgimise keeruliseks ja hajutavad tähelepanu. Õhtulehe jälgimisel kordub Elu24-ga sarnane- peamiselt pseudouudised prominentide eraelust. Esimese asjaliku uudise leidmiseks tuli hiirerullikut kuus korda liigutada.

Postimehe veebiväljaandes näeme, et eespool on olulised uudised, alla kerides hakkavad olulised ja vähemolulised lood, reklaamid, lingid, viited läbisegi vahelduma- olulise eristamine muutub keerulisemaks.

ERRi üldpilt on pärast eelmiste lehekülgede vaatamist ootamatult rahulik. Kõmuuudised on selgelt olulisest eraldatud ja ka teised uudised teema järgi süstematiseeritud.

Kui tahame ka edaspidi eeskujulikud kodanikud olla, siis oleks mõistlik jälgida päevakohaseid uudiseid ERRist või Postimehest, kuid mis seal salata, aeg-ajalt tahame siiski ka ju kõmuuudistele pilgu peale visata.

Lisa kommentaar