Obama visiit (3.09.2014)

Septembri alguses oli Eestil suur au võõrustada Ameerika Ühendriikide presidenti, Barack Obamat, kes teatavasti viibis Tallinnas vaid loetud tunnid. Selle lühikese aja jooksul kohtus Obama Eesti, Läti ja Leedu presidentidega ning teiste Eesti kõrgete riigiametnikega. Lisaks pidas Ameerika Ühendriikide president pooletunnise kõne ka Nordea kontserdimajas, kuhu olid teiste seas kutsutud ka kolmkümmend Tallinna Reaalkooli abiturienti.

Nii me siis seadsime 3. septembri pärastlõunal ootusärevuses sammud koolist üle tee asuva kontserdimaja poole. Meil polnudki vaja kaugele minna – järjekorra lõpp ulatus Solarise keskuse peaukseni ning liikus edasi väga vaevaliselt. Pika seismise kestel polnud muud teha, kui vaadata enda ümber edasi-tagasi liikuvaid ametikohust täitvaid politseinikke, keda oli Solarise ümbrusesse kogunenud arvukalt. Üritus oli muidugi turvatud ka õhust, meie peade kohal tiirutas lakkamatult patrulliv helikopter.

Enne kontserdimajja sisse pääsemist pidime läbima ka kontrolli, mis kujutas endast läbi turvaväravate kõndimist ning oma koti sisu avamist. Istekohad saalis saime valida endale ise, tingimusel, et viibime teisel rõdul. Mõni üksik meie lennukaaslane oli juhuse tahtel eriti privilegeeritud seisuses, sest sai võimaluse istuda all põrandal, lavale uskumatult lähedal.

President Obama kõne jättis meile kõigile väga sügava mulje. Ta rääkis just nimelt sellest, mida usun, et iga eestlane ka kuulda soovis. Oma esinemisel rõhutas president, et Tallinna, Riia ja Vilniuse kaitsmine on NATOle sama oluline kui kaitsta Berliini, Pariisi ja Londonit. „Oleme siin Eesti, Läti ja Leedu jaoks! Kaotasite oma iseseisvuse kunagi, NATOga ei jää te sellest kunagi ilma,“ kõneles Obama, ja me olime väga liigutatud. Eriline heameel oli kuulata ka lühikokkuvõtet Eesti ajaloost, mulle jäi enim meelde aga inglise keeles lausutud Heinz Valgu ütlus: „Ükskord me võidame niikuinii!“. Seda, nagu ka mitmeid teisi kaalukaid lauseid, toetas kohe ka publiku tormiline aplaus.

Saalist lahkudes oli tunne võimas – olime olnud tunnistajateks ajaloolisele sündmusele. Maailma üks mõjukamaid mehi kõneles siin Tallinnas, meie silme all ning tundis muret meie ühiskonna ja riigi tuleviku pärast! Ma usun, et see esinemine tõstis lisaks reaalikatele ka teiste eestlaste kindlustunnet ja rahvuslikku ühtekuuluvust.

 

-Laura

Kommenteerimine on keelatud.