Realica

 

Tallinna 2. Keskkool 1980. aastatel
1981-1990

 

Eellugu

1980. aastatel jätkus Nõukogude aeg, küll aga oli kümnendi lõpuosas tunda uusi tuuli. Tallinna Reaalkoolis – tol ajal ikka veel Tallinna 2. Keskkoolis – ei toimunud 1980. aastatel suuri muutusi ega tekkinud uusi traditsioone, aga kümnendi lõpus leebemaks muutunud poliitiline olukord muutis traditsiooniliste sündmuste tähistamist vabamaks senisest kontrollist.

1980. aastatel oli Reaalkoolis kaks direktorit: Harri Sirgi ja Hain Hiieaas. Harri Sirgi oli sõiduõpetuse õpetaja ning oma õpetamise ajal edendas ta kooli õppemeetodeid ja õppevahendeid nii, et kooli oli üleriigiliselt tunnustatud. Hain Hiieaas oli suur Reaalkooli patrioot. Direktoriks olemise ajal pidas ta oluliseks traditsioonide ja sümbolite väärtustamist ning Hiieaas võitles võimuasutustega, et Reaalkoolist ei kaotataks alg- ja põhikooli.

 

Traditsioonid

Tol kümnendil uusi traditsioone märkimisväärselt sisse ei viidud, aga toimusid mõned korralduslikud muudatused. 1982. aastal tähistati esimest korda lõpukella rahvariietes. Enne seda tähistati üritust pidulikes riietes. Rahvariiete kandmine oli midagi enneolematut. Linnas ringi joostes tekitas see imestust, turistid pildistasid ja trammid peatusid, et abituriente vaadata. Linna peal joostes külastati ka Reaali Poisi kuju kohta. Õpilased viisid sinna lilli ja väikeseid pildikesi, mille nad olid ise teinud, kuid õpetajad korjasid need hiljem kokku, et ei tekiks pahandusi.

Lõpuballi, lõpuaktuse ja märgiaktuse traditsioon on püsinud tänapäevani peaaegu muutumatult.  Vaid lõpumärgi disain on läbi aja muutunud. Tol ajal järgnes lõpuaktusele koolis tavaliselt pidu koolis ning öösel kõnniti pudireas Russalka juurde, et vaadata päikesetõusu.

 

Reaalkool 100

1981. aastal täitus sada aastat kooli asutamisest. Juubeli tähistamiseks toimus suur juubeliaktus Estonia kontserdisaalis. Koolimajas toimus Tallinna 2. Keskkooli juurdeehituse makettide võistluse näitus. 25. septembril toimus koolis juubelikonverents vilistlastega. Õpilased korraldasid ka majanduskonverentsi. Novembris toimus koolis spordivõistlus, kus võeti mõõtu korvpallis ja võrkpallis ning osalesid Tallinna 2., Pärnu 2., Riia 2., ja Vilniuse 2. Keskkooli õpilased. Reaalkooli õpilased, nii poisid kui ka tüdrukud, olid kõige edukamad mõlemal alal.

 

Muudatused igapäevaelus

1980. aastatel muutus koolivorm. Tüdrukud kandsid varem siniseid seelikuid, kuid nüüd muutusid need punaseruuduliseks. Poisid kandsid sinakasrohelist pluusi ja tumesinist pintsakut. Tüdrukute pluus oli samuti sinakasroheline. Gümnaasiumiõpilastele ei olnud koolivormi kandmine enam kohustuslik.