Metsakalmistu külastus

Esmaspäeval, 12.aprillil, käisime seoses Holokaustiga Metsakalmistul. 12.23 istusime Bussiterminalis 34a peale, järgmises peatuses tulid peale ka Tallinna Juudi Kooli õpilased. U. 12.45 olime Metsakalmistul. Meile tuli rääkima meie kogunemise põhjust Aavi Dobrõš (Eesti Juutide Kogukonna Nõukogu esimees). Kui juudid olid lilled hauale pannud, rääkis Aavi Dobrõš meile juutide ajaloost. Saime teada, et massilisemad mahalaskmised (üle 20 000 inimese) toimusid Kloogal ja Metsakalmistul 18. ja 19.septembril 1944. aastal. II maailmasõja jooksul oli maha lastud ligikaudu 8 miljonit juuti, ainult rahvuse tõttu. „Maailmas ei ole kohta, mis ei oleks läbi immutatud juutide verega.“ ütles Iisraeli tulnud juutide esindaja. Samuti saime teada, et on elus veel 14 inimest, kes elasid läbi mahalaskmised (8 neist oli ka kohal). See oli juhus, mis nad päästis. Nimelt läks üks auto teel katki ning teise auto juht aitas seda parandada. Nii jäi ellu kaks autotäit inimesi, kes küll viidi vanglasse. Metsakalmistul olid koos meiega Tallinna Juudi Kooli 9. klassi õpilased ja direktor Igor Iltšenko, Eesti Juutide Kogukonna Nõukogu esimees Aavi Dobrõš, Iisraeli juutide esindaja ja 8 inimest, kes jäid ellu.

Lisa kommentaar