Ajarännak

Nagu ka eelmisel aastal, osales Reaalkool Eesti Rahva Muuseumi ning Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi korraldatud ajarännaku projektis. Ajarännak toimus meil juba 2. Korda ja sellesse oli kaasatud ka meie sõsarkool, Tallinna Kesklinna Põhikool. Sellel aastal rändasime 1869. aasta suvesse, et tähistada üldlaulupeo 150. aastapäeva. Riietus oli soovitatavalt ühevärviline või selga tuli panna rahvariided. Koolikotis pidi olema vaid kirjutusvahend (harilik, muid värvilisi pliiatseid väga polnud) ja vihik. Vahetundides jagati ajalehti. Meie klassist oli ajalehemüüjaid.

2. mai, neljapäev, 2019

Kooli tulime 8.50, et laulda koos aktusel laulu “Jumal, keisrit kaitse sa”. Siis pidas direktor oma kõne ja meile mängiti väike näidend L. Koidulast, K. A. Hermannist ja C. R. Jakobsonist. Ja algasidki koolitunnid.

Esimene tund oli klassijuhataja tund, mille ajal me klassipilti tegime. Kui pilt tehtud sai, rääkisime, kuidas lapsed 150 aastat tagasi koolis käisid.

Teine tund oli loodusõpetus, kus me vanema loodusõpetuseõpiku teksti järgi loomi määrasime.

Vahele tuli söögivahetund. Meile pakuti mulgiputru ja kama.

Viimane tund oli matemaatika ehk rehkendamine. Õpetaja luges meile ette ülesandeid, mida kooliõpilased meie vanuses lahendasid ja muidugi proovisime me neid lahendada ka. Mõni teema oli hoopis selline, mida me praegu alle 8. klassis õppima hakkaksime.

Kui matemaatika oli läbi saanud, suundusime staadionile, et terve kooliga koos pilti teha. Pildile moodustati “1869”.

RONGKÄIK. Kõigil klassidel paluti valmistada kihelkonna lipp, mis varem loosi teel saadud. Meie kihelkonnaks sai Vändra. (Täpsemalt saate meie lipu kohta lugeda eraldi postituses “Kuidas meie lipp valmis sai?”)

Rongkäik algas kooli kõrval, meie olime kuskil rongkäigu keskel. Liikusime Kalevi spordihalli, et maha pidada üks suur laulupidu. Rongkäigu ajal tibutas veidike vihma, kuid see meid ei häirinud. Lehvitasime lippu ja hüüdsime “Vändra!”.

Laulupeo laval laulsid Reaali poisid (meie klassist Henri Georg, Trevor ja Jakob) , Tallinna 21. Kooli poistekoor ja Gustav Adolfi Gümnaasium poistekoor. Orkestri rollis olid GAGi puhkpillimängijad ja Reaalkooli löökpilli mängija.

Pidulik kontsert läbi, tantsisid veel 9. klassi poisid tantsu “Iga mees on oma saatuse sepp” ja 8. klassi poisid esitasid oma võimlemiskava, mis oli päris koomiline.

Ürituse lõpus algas simman, kus õpetati erinevaid seltskonnatantse. 3-liikmeline ansambel mängis taustaks. Tantsud olid väga toredad ja nalja sai ka!

Ajarännaku traditsioon on väga tore ja seda võiks hoida! Meie juba ootame järgmist…

 

-Krõõt

Fotod: Delfi.ee ja õpetaja Ege Viil

Lisa kommentaar