Ajaloo esitlused: Ita Ever

Ita Ever on üks Eesti tuntumaid näitlejannasid, kes on oma pika karjääri vältel saanud lugematuid auhindu oma mitmekesiste rollide eest.

Esimesel aprillil 1931. aastal sündis kodanikunimega Ilsa Ever rõivaste kaupluse äriteenija ja juuksuriäri pidaja perre. Alg- ja põhiharidust õppis ta kolmes erinevas koolis, aga juba keskkoolis pakkus näitlemine Everile huvi. Seal tuli tema üks esimesi suuremaid rolle lavastuses “Tanja”.

1950. aastal otsustas Ita Ever teatriinstituudi GITIS-e kasuks ja õppis seal kolm aastat. Pärast lõpetamist läks ta Draamateatrisse ja töötab seal siinseni. Tema karjääril oli pidev ja ühtlane tõus sellel ajal kuniks järsult pärast lavastust “Rõõmu otsinguil” sai see hoo sisse.

Umbes sellel ajal kohtus Ita Ever näitleja Eino Baskiniga ja nad abiellusid. Järgmisel aastal said nad ka endale poja Roman Baskini. 1959. aastal läks paar siiski lahku ja Ita Ever oli kooselus 1960. aastast 2005. aastani Gunnar Kilgasega viimase surmani. Roman Baskin suri 2018. ja Eino Baskin 2015. aastal.

Ita Everil on ka palju filmirolli olnud aastate jooksul. Kuigi osi oli tal olnud juba ka viiekümnendatel ja kuuekümnendatel, oli Everil esimene suurem roll filmis “Naine kütab sauna” 1978. aastal. Teda iseloomustatakse kui imelist näitlejannat kaamera ees, kellega on kerge töötada. Kuulsaimad rollid on Ita Everil filmides “Nukitsamees” (1981) ja “Musträstaste saladus” (1983). Esimene on eestlastele paremini teada, aga teine oli Nõukogude Liidus hästi vastu võetud. 

1984. aastal sai Ita Ever ENSV naispeaosatäitja auhinna ja 2016. aastal PÖFF-i elutööpreemia oma poole sajandi pikkuse karjääri eest.

Ita Ever on siiamaani aktiivne näitlejanna ja võtab osa mitmetest erinevatest projektidest.

Autor: Hans

Pilt: https://elustilist.ee/ita-ever-85-10-hetke-armastatud-naitleja-ita-elust/

Kommenteerimine on keelatud.