Ajaloo esitlused: Ita Ever

Ita Ever on √ľks Eesti tuntumaid n√§itlejannasid, kes on oma pika karj√§√§ri v√§ltel saanud lugematuid auhindu oma mitmekesiste rollide eest.

Esimesel aprillil 1931. aastal s√ľndis kodanikunimega Ilsa Ever r√Ķivaste kaupluse √§riteenija ja juuksuri√§ri pidaja perre. Alg- ja p√Ķhiharidust √Ķppis ta kolmes erinevas koolis, aga juba keskkoolis pakkus n√§itlemine Everile huvi. Seal tuli tema √ľks esimesi suuremaid rolle lavastuses “Tanja”.

1950. aastal otsustas Ita Ever teatriinstituudi GITIS-e kasuks ja √Ķppis seal kolm aastat. P√§rast l√Ķpetamist l√§ks ta Draamateatrisse ja t√∂√∂tab seal siinseni. Tema karj√§√§ril oli pidev ja √ľhtlane t√Ķus sellel ajal kuniks j√§rsult p√§rast lavastust “R√Ķ√Ķmu otsinguil” sai see hoo sisse.

Umbes sellel ajal kohtus Ita Ever näitleja Eino Baskiniga ja nad abiellusid. Järgmisel aastal said nad ka endale poja Roman Baskini. 1959. aastal läks paar siiski lahku ja Ita Ever oli kooselus 1960. aastast 2005. aastani Gunnar Kilgasega viimase surmani. Roman Baskin suri 2018. ja Eino Baskin 2015. aastal.

Ita Everil on ka palju filmirolli olnud aastate jooksul. Kuigi osi oli tal olnud juba ka viiek√ľmnendatel ja kuuek√ľmnendatel, oli Everil esimene suurem roll filmis “Naine k√ľtab sauna” 1978. aastal. Teda iseloomustatakse kui imelist n√§itlejannat kaamera ees, kellega on kerge t√∂√∂tada. Kuulsaimad rollid on Ita Everil filmides “Nukitsamees” (1981) ja “Mustr√§staste saladus” (1983). Esimene on eestlastele paremini teada, aga teine oli N√Ķukogude Liidus h√§sti vastu v√Ķetud.¬†

1984. aastal sai Ita Ever ENSV naispeaosat√§itja auhinna ja 2016. aastal P√ĖFF-i elut√∂√∂preemia oma poole sajandi pikkuse karj√§√§ri eest.

Ita Ever on siiamaani aktiivne n√§itlejanna ja v√Ķtab osa mitmetest erinevatest projektidest.

Autor: Hans

Pilt: https://elustilist.ee/ita-ever-85-10-hetke-armastatud-naitleja-ita-elust/

Kommenteerimine on keelatud.