Juudikooli külastus

20. veebruaaril, pärast suusapäeva, käisime klassiga, või vähemalt osa klassiga, juudikooli külastamas. Need, kes kohale raatsisid tulla, pidid pärast suustamist kähku kodust läbi käima, riided vahetama ja poole kaheks kooli juurde jõudma. Siis läksime mõned kilomeetrid läbi kesklinna Tallinna juudi kooli. Nemad, juudikooli õpilased, olid meil juba korra külas käinud ja nüüd oli vaja meil see teene neile vastu teha. Kohale jõudes panime riided garderoobi. Meid saadeti 2. korrusele kus juudi kooli direktor rääkis meile natuke koolist ja selle ajaloost. Näiteks mõningad faktid, mis meelde jäid, on, et kool on 25 aastat vana ja seal käib hetkel 208 õpilast. Kunagi käis seal küll 350-e kandis, kuid eks meil kõigil ole paremaid aegu olnud. Siis läksime läbi kooli koridoride, koridorides plakateid vaadates Eesti kuulsustest  ja seal uste taga oodates, et keegi teisel pool need lahti teeks, sünagoogi. Sünagoog oli nii seest kui väljast väga ilus. Suured klaasist seinad ja avarad ruumid panid suu vesistama. Seal rääkis juudi kooli direktor meile natuke hoonest ja juutide sümbolitest. Väga palju oli seintel kujutatud granaadi puud, mis on ka üks juutide mitmeist sümbolst. Sünagoogis istusime pehmetel toolidel ja kuulasime juutide ajaloo ja selle kohta, miks see sünagoog üldse juutidel vajalik on ja mida seal tehakse. Kui seegi etapp oli läbitud saime lõpuks juutide etendust vaadata, laulda ja tantsida. Nad olid meile ette valmistanud näidendi juutide ajaloost, mille pealkirja ma ei tea või ei mäleta, aga ‘point’ oli, et “suur tükk ajab suu lõhki”. Vahel näidati meile ka paari multikat mehest, kelle peaks oli esialgu kalkulaator ja hiljem ei suutnud sama mees oma majas korda hoida. Siis kanti meile ette söögi plaved ja kui needki tehtud, saime laulma hakata. Need kummitavad siia maani meeles: ‘Sabat salon, Sabat salon, …’. Laulmise järel tantsisime natuke, esialgu üksi siis paaris. Kui kõik olid tantsimisest väsinud või lihtsalt ei viitsinud rohkem võeti tassitäis jooki ja seisti niisama. Vähemalt meie klassi poisid seisid, tüdrukud tantsisid. Eks meil, poistel, hakkas kuskile kiire ja me lahkusime jättes teised sinna tantsima. Kokkuvõttes tore üritus oli, nüüd plaanime juba klassiõhtut koos juutidega. Vaatame, mis sellest saab.

Autor: Risto Korb

Lisa kommentaar