Saade “Suud puhtaks”

8. oktoobril toimus saade ”Suud puhtaks”, kus käsitleti põhikooli lõpueksameid ja nende ärajätmist.

Saade ise algas kell kaheksa, aga meid kutsuti kohale kella seitsmeks. Ma jõudsin sinna varem kohale, mis tähendas, et ma jõudsin muuseumis päris palju ringi vaadata ning telemaja ajalugu uurida. Kui õpetajad saabusid oli juba oma seisukohti ennist arutatud ning õhkkonnast võis juba aimata, mis ees seisab. Enne stuudiosse minekut tehti ka igale inimesele meiki ja sain ka mõnede õpilastega teemat arutada. Stuudiosse jõudes pandi meid kõiki pinkidele istuma ning kirjeldati mida teha ja mida mitte. Saate alguses pidime me enda ümber istuvate inimestega tutvuma  ja niimoodi saade algas. Terve saade oli väga kaasahaarav ning saates tulid ka paljud tunded esile. Et sõna saada pidid sa käe tõstma ja siis vastama. Saade omandas aga sellised mõõtmed, et sõna saada oli peaaegu võimatu ja juttu jätkus seal veel isegi peale saadet.
Mina arvan, et põhikooli lõpueksamid peavad kindlasti jääma. Põhilised seisukohad miks neid tahetakse ära jätta on see, et õpilastel on erinevad tasemed ning kõik ei saa sellega hakkama. Minu arvates see aga muudaks Eesti haridustaset veelgi ning see midagi ära ei lahendaks. Mina nõustun õpetajate seisukohaga ja arvan, et eksameid peaks tegema paremaks ja erinevatele tasemetele erinevad eksamid. Riigiline tase nii väga lahku ei lähe. Ma ei nõustu sellega, et üheksanda klassi lõpus tuleb tasemetöid teha, sest on olemas seadus, mis keelab tasemetöid hinnata ning see ei oleks osadele õpilastele piisav motivatsioon, et tasemetööks valmistuda. Saatest tuli ka välja see, et õpilased peavad pingutama põhikooli lõpueksamite tegemiseks. Minu arvates pingutus on hea, seda pingutust on vaja ka muudes elu aspektides ning seda pingutust saab üle kanda ka ülejäänud elule. Üks asi, mida saates väideti on see, et õpilasi ”trillitakse” ja sellega ma üldse ei nõustu. Eksamite põhimõte on kontrollida õpilaste analüüsioskust, iseseisvat mõtlemist ja õpitavate ainete põhimõtteid. Näiteks pole tähtis millal mingi lahing toimus, vaid see, miks see lahing toimus. Ja kui õpilastele pole neid oskusi õpetatud juba varem, siis üheksanda klassi lõpus selliseid asju ära ei õpetata, mis üheksanda klassi lõpus toimub on kordamine ja oskuste kinnistamine.

Lõpetuseks, soovitan kõigil saade ära vaadata ning oma arvamus antud huvitaval ja lahkarvamuste rohkel teemal kujundada.

Saadet on võimalik järele vaadata: https://etv.err.ee/985579/suud-puhtaks (Osa 98, hooaeg 4)

Autor: Allar-Joel Möldre
Toimetas: Anett Veskimägi

Kommenteerimine on keelatud.