Hongkongi polütehnikumi piiramisrõngas

2019. aasta kevadest saadik on Hongkongis toimunud meeleavaldused hiinapoolse reformieelnõu vastu, millega Hongkongi autonoomia väheneks drastiliselt. Kuigi protestid on enamjaolt rahumeelsed olnud, on ajapikku võitlus muutunud strateegilisemaks ja agressiivsemaks infosõdade ja piiramiste näol. Järgnevalt tooksin välja ühe vägevaima haarangu senini.2020. aasta novembris kuulutavad protestijad välja ülelinnalise streigi, mille käigus hakatakse hõivama linnas olevaid strateegilisi punkte, nagu transpordisõlmi ning sümboolselt ka ülikoole. Barrikaadid saadakse võimude poolt kergesti eemaldatud, ent ülikoolidesse end sulgenud võitlus- ja vabadushimulisi noori oli raske sealt välja saada.

Algab võitlus politsei ja protestijate vahel. Õhtu lõpuks on enamikes ülikoolides noored andnud alla, kuna olid mõistnud, et ei oleks suutelised ümberpiiranud politsei vastu saama. Ent nende teiste ülikoolide seast paistis välja üks ülikool, Hongkongi polütehnikum, kus võitlusmoraal oli hoopiski tõusu teel. Rahumeelsest protestist on saamas tõeline vabadusvõitlus. 

Mõistes olukorra tõsidust, seatakse ülikoolisisesdesse aladesse püsti esmaabi- ja relvastuspunktid. Relvastuse hulka kuuluvad järgnevad esemed: vihmavarjud pisargaasi sisaldava kustutusvee vastu, gaasimaskid pisargaasi ja näotuvastuse kaitseks, tugevad laserid pimestamiseks ning molotovid, vibud ja katapultid kaitseks.

Võitlus on kuskil 6 päeva kestnud ning selleks momendiks on protestijatevägede suurus kuskil 1000 inimese kandis. Kuna vaid silla kaudu saab ligi ülikoolile, viidi suurem osa protestijatevägesid seda kaitsma politsei erisõidukite eest. Sõidukite tagasihoidmine molotovidega oli edukas ning politsei väed ei suutnud tungida liinist läbi. Mitmetel momentidel sild lahvatas leekidesse, kuid tuletõrje väed olid suutelised seda kustutama.

18. novembri õhtuks hakkavad paljud protestijad väsima võitlusest ning toimub suur põgenemine. Keset ööd laskutakse silla küljest rippuvastest nööridest alla, kus ootavad neid kaasvõitlejad mootorratastel, et kiire ja efektiivne põgenemine sooritada. Paljud ka võtavad ette põgenemise läbi kanalisatsioonisüsteemi, kuna nõnda saab kaduda politsei eest märkamatult.

Alles on jäänud võitlejaid vaid sajaringis, ent allaandmine pole neil kindlasti mõtteis. Passiivne võitlus kestab veel üle nädala, aga politsei teab, et varud hakkavad protestijatel otsa saama ning lähiajal peavad nad alla andma. 28. novembril sisenevad võimud viimaks ülikooli ning 29. novembril kuulutatakse 2-nädalane võitlus lõppenuks.

Hongkongi ülikooli piiramisrõnga lõpuks oli tehtud kuskil 800 arreteerimist ning vigastusi oli mõlemalt poolelt. Kuigi protestijad kaotasid selle võitluse, saavutati selle käigus meeletut poliitilist edu ja protestimoraali nii sisepoliitiliste valimiste võiduga kui ka USA toetuse avaldusega. See võitlus oli kui anti-Pyrrhose võit: kaotus, mille tagajärgi võib liigitada võiduna.

Kirjutas Mirko

Meeleavaldused Hongkongis

Kommenteerimine on keelatud.