Une olulisus

Praegusel pre-arvestuste nÀdalal on inimestele oluline meelde tuletada, kui oluline uni tegelikult on.

Ilmselt teate kĂ”ik, et oluline oleks ĂŒhel noorel inimesel magada 8-10 tundi pĂ€evas, kuid olen kindel, et enamusel sel prioriteediks hetkel ei ole. On aeg muutuda!

Tervise arengu instituudi 2014. aasta andmetel magab iga kolmas 15-aastane alla normi. Katrin Streimanni 2015. aasta artiklist vÔib lugeda, et mida vanemaks lapsed saavad, seda vÀhem magavad nad oma soovitusliku normi piires. VÀhene magamine on seotud halbade peresuhete ja kehva enesehinnanguga ning suurendab 2 korda tÔenÀosust suitsetamiseks ja alkoholi tarvitamiseks. Nii et hakakem rohkem magama!

Alustuseks tuleks defineerida, mis on uni.

Uni on inimesele vajalik fĂŒsioloogiline funktsioon. Noorukid vĂ”iksid magada keskmiselt 9 tundi (good one, I know).

Unel on erinevad faasid. Leidsin kliinikum.ee lehelt vÀga ilusa tabeli ja teksti, kus on erinevad tÀiskasvanute unestaadiumid ja ka kÔigi vanusegruppide unevajadus kirjas:

Unevajadus erinevates vanustes ja unestruktuur tÀiskasvanutel

Medical New Today infolehelt vĂ”ib leida toreda artikli (“Why is sleep essential for health”), kus rÀÀgitakse ĂŒheksast pĂ”hjusest, miks on tervisele ikka vĂ€ga oluline hĂ€sti magada. Olen veel lapanud erinevaid uuringuid ning leidnud infot eelnevalt mainitud lehelt kliinikum.eening toon vĂ€lja pĂ”hjuseid, miks on ikka oluline hĂ€sti magada.

1) VÀhene uni mÔjutab produktiivsust ja keskendumisvÔimet.

Ilmselt olete mĂ€rganud, et kui ikka pead pidevalt mĂ”tlema sellele, kuidas ĂŒleval pĂŒsida, siis Ă”ppimisest ei tule ikka mitte midagi vĂ€lja. Ilmselgelt ei toimu mingisugust keskendumist ka siis, kui pea on pĂ€ris lauale vajunud ja fĂŒĂŒsika asemel jooksevad silme ees pehmed valged lambad.

2) Kaalu tÔusmise potentsiaal on suurem.

Sellele on tegelikult paljud teadlased vastu vaielnud. VĂ€heseid unetunde seostatakse ka vĂ€hese fĂŒĂŒsilise koormuse, II tĂŒĂŒpi diabeedi ja alkoholi joomisega. Üldiselt arvatakse, et vĂ€hene uni vĂ€hendab lihtsalt inimeste tahtmist tervislikult elada, nii et, inimesed, magage rohkem ja tahe tervist hoida on kah suurem!

3) Hea uni tagab paremad sportlikud tulemused

JĂ€llegi ĂŒsna loogiline, kas pole. Kogu selle asja ĂŒks pĂ”hjustajatest on tegelikult see, et une ajal meie keha taastub. Sellest tulenevalt tagab hea uni parema energia, sooritusvĂ”ime ning koordinatsioonitaju.

4) Uni vĂ€hendab sĂŒdamehaiguste riski!

Veresoonkonnahaigused on tĂ€napĂ€evases maailmas ĂŒks suur probleem ja on omane heaoluĂŒhiskonnale. Kuna sĂŒdamehaiguste ĂŒks riskifaktoritest on kĂ”rge vererĂ”hk, siis siin tuleb jĂ€llegi uni appi. Kui saada öösel piisavalt und, siis lubab see kehal oma vererĂ”hku öö jooksul reguleerida.

5) Rohkem und tÔstab sotsiaalset ja emotsionaalset intelligentsust.

TĂ€napĂ€eval ĂŒldiselt heidetakse noortele ette, et nad on egoistlikud ja ei suuda teistega arvestada. NĂŒĂŒd siis teame, et „Journal of Sleep Research” andmetel empaatiavĂ”ime vĂ€heneb, kui me vĂ€he magame. Siit saame jĂ€reldada, et kuigi noortel on raske enda iseloomule vabandusi leida, siis nĂŒĂŒd saab Ă”igusega kasutada fraasi „ma olen lihtsalt vĂ€he maganud”.

6) Depressioon, depressioon!

Mitmed uuringu on nĂ€idanud, et on olemas seos depressiooni ja vĂ€hese une vahel. Sellele on tehtud ĂŒle maailma erinevaid katseid ja tulemused on sarnased. Hea uni on vaimsele tervisele vĂ€ga oluline. Punkt, rohkem polegi midagi öelda.

Depressioon on vÀga raske haigus ja depressioonis inimesi on raske toetada, sest nad ei pruugi abi otsida ja vÀljast vÔib tunduda kÔik korras. Sellest tuleb olla teadlik. Soovitan lugeda selle kohta siit.

7) Tugevam immuunsĂŒsteem.

See punkt on tegelikult seotud eelnevate punktidega. Uni aitab meie kehal taastuda, mis tĂ€hendab, et uni annab kehale vĂ”imaluse vĂ”idelda haigustega meie kehas. Seost hea une ja immuunsĂŒsteemi vahel teadlased alles uurivad.

8) Uni on vajalik neuronite taastumiseks.

Selle punkti juures on eriti oluline sĂŒgaval unel, sest sellel ajal taastatakse neuronite vahelisi struktuure ja sĂŒnteesitakse keha talitluseks vajalikke aineid.

9) Uni tagab oluliste seoste sÀilitamise.

Just nii! Selleks, et info sĂ€iliks toimub ajus selle perioodiline â€žĂŒlesalvestamine”. Siin on oluline osa REM-unel. Nii et, kui tahad rohkem mĂ€letada, siis tuleb hĂ€sti magada.

10) Pikem eluiga.

On tĂ”estatud, et inimestel, kes magavad vĂ€he (umbes 4-5 tundi) on eluiga lĂŒhem, kui on inimestel, kes magavad vĂ€hemalt 7 tundi.

Ma ei tea, kuidas teiega, aga see artikkel hakkab juba hirmu tekitama ning on aeg otsad kokku tÔmmata.

Uni on inimese elus hÀdavajalik osa, mis aitab meil funktsioneerida ja olla inimesed. Nii siis magagem rohkem ja ka kvaliteetsemat und!

Kirjutas Annika

 

Kommenteerimine on keelatud.