Vabadussõda 100: terve gümnaasiumiga Narvas

Nii nagu kannatasid saja aasta eest vabadussõjas võitlevad sõdurid, pidid ka Reaalkooli õpilased 28. novembril erakordselt varajasel hommikutunnil ära ütlema pehmest voodist ja ilmuma pimeduses kooli juurde. Varajane tulek oli pingutusi siiski väärt, sest hämaras Reaali Poisi juurde asetatud küünlad nägid välja eriti kaunid. See juba talviselt külm kolmapäev oligi vabadussõjas langenutele austuse avaldamiseks ning et nende lugudega lähemalt tutvuda võeti ette kolmetunnine sõit Narva.

Narva lähedal bensiinijaama juures liitus meie seltskonnaga kohalik ekstsentriline giid, kes tutvustas meie klassile oma kodulinna. Teinud jalutuskäigu kurikuulsa Kreenholmi vabriku juures ja ära näinud tähtsa Vabadussõja lahinguvälja, suundusime Riigi külla, et tervitada presidenti ja avaldada Reaalkooli poolt austust julgetele eestlastele, kes panustasid Eesti iseseisvusesse. Kuigi soov miinuskraadide pärast bussi saada oli tohutu, lahkusid Reaalkooli õpilased väärikalt ükshaaval pudireas, mis pani imestama Narva kohalike koolide õpilasi.

Teine pool päevast möödus meeldivalt soojas Narva kolledžis, kus meid tervitas kolledži kuulus direktor Kristina Kallas. Tõenäoliselt polnud keegi õpilastest veel nii palju Vabadussõjast kuulnud, kui sellest jõudsid meile rääkida kolm ajaloolast ning sõjaväelane Madis Päts. Eriti teemakohane oli poistekoori kostüümides esinemine, kus välkus korraks teatraalse elemendina isegi nuga. Kooris esinesid meie klassist Markus Randma, Taavi, Heleen ja Lauri. Kui loengud olid kuulatud, asusime kolmetunnisele koduteele. Kuid, et “ajaressursse efektiivselt kasutada”, oli sõiduaeg kõike muud kui aja raiskamine: jõudsime ära vaadata ajaloolise filmi, kuulata sõduritelaule ning ka ise ette kanda peaaegu-Reaali-hümni “Para-para-para” ehk kolme musketäri laulu.

Kirjutas Adél

Kõik pildid Hermani poolt

Kommenteerimine on keelatud.