Kümnendikud Jõelähtmel

Teisipäeval, 30. oktoobril said reaalikad 10. klassidest tundides konutamise asemel nautida Eesti looduslikke imesid ja karget sügisilma pealinnast idas Jõelähtme kandis.

Seiklus algas Kostivere karstialal, kus meie klass sai tuttavaks muheda giidi Priiduga, kes rääkis tarka juttu karstidest ja nende tekkest. Samal ajal leidis Lauri luua ja jäi ka uhkelt oma uue riistaga pildile. Giidihärra esitas meile mitmeid proovilepanevaid küsimusi ja õigesti vastajad said suure kolmekordse “hurraa!” osaliseks. Mehel jäi Hermani nimi vist eluks ajaks meelde, sest see noormees vastas eriti oskuslikult ja usinalt. Meie lemmikuks osutus seenekujuline lubjakivist moodustis, mille otsa ka (vaevaliselt) ronisime ja ka kaamera ees poseerisime. Lp. õpetaja Karu tundub pildil tänu karstile lausa seitsmendas taevas olevat.

Liikusime edasi suure ja kuulsa Jägala joa juurde. Tegemist on tõesti kauni kohaga, kus kõik eestlased peaksid ära käima. Tehti pilte, kuulati Giidi-Priidu juttu ja käis ka arutlus, kui palju oleks vaja majapidamispaberit, et joale tuul alla teha. Jõuti järeldusele, et väga palju.

Umbes 3,5 km Jägala joast allavoolu asub Linnamäe hüdroelektrijaam, kuhu nüüd ka suundusime. Saime teada, miks hüdroenergia on nii kasulik kui ka kahjulik ja teostasime jaamas ülevaatuse, vaadates sügavale alla ilusal punasel sillal. Seal lõppes ka meie õppekäik ja suundusime külmast tuulest lõdisedes tagasi bussi.

Päeva jooksul saime kõvasti targemaks, lihvisime eelnevaid teadmisi, nägime kaunist ja puhast Eesti loodust ja vahelduseks hingasime tundide ajast ka värsket õhku. Eriti tähtis oli aga see, et giidi jutu vahel saime ka omavahel mõnusasti (siiski veel) uute klassikaaslastega suhelda ja suurendada ühtsustunnet, mis muidu keset pingelisi kooliasju ehk on veidi keerulisem.

Kirjutas Mart

 

Kommenteerimine on keelatud.