Teatrikülastused gümnaasiumis

Reaalkoolis on traditsiooniks kujunenud teha varakevadel gümnaasiumiklassidega üks meeleolukas väljasõit Eesti teatrisse. Esimesena saime 10. klassis osa Endla teatri uhiuuest lavastusest „Boyband“, milles tegi teiste seas kaasa ka Koit Toome. Algselt oli meil muidugi planeeritud vaadata romantilist komöödiat „Uhkus ja eelarvamus“, kuid näitlejate haigestumise tõttu asendatigi see 1990. aastate hittidest pakatava poistebändi etendusega. Usun, et saime kõik unustamatu elamuse, sest keegi meist polnud varem näinud Koitu näitlejarollis, veelgi enam, teda esitamas keerulisi koreograafianumbreid.
Üheteistkümnendas klassis käisime kogu Reaali gümnaasiumiperega aga hoopis Tartus, vaatamas Vanemuise etendust „Fanny ja Alexander“. Enne veel, kui Vanemuise Väiksesse majja jõudsime, käisime klassiga Tartu ülikooli kunstimuuseumi avastamas ja tutvusime nii mõnegi jaoks tulevikus olulise ülikoolihoone ajalooga. Nägime pööningul asuvat ajaloolist kartserit, kus omal ajal istusid üliõpilased, kes olid rikkunud avalikku korda ja ülikoolis kehtinud käitumisreegleid. Me võime aga kergendatult ohata ja rahuliku südamega Tartu Ülikooli astuda, sest tänapäeval ei rakendata enam nii äärmuslikke meetmeid.
Kui kell hakkas seitsmele lähemale liikuma, jõudsid Vanemuise Väiksesse majja juba ka esimesed reaalikad. Varsti täitis meie koolipere suure osa nii põrandal kui ka rõdul olevatest kohtadest, saalis kustusid lambid ning inimesed jäid haudvaikseks – etendus võiski alata! See Ingmar Bergmani filmil põhinev neljatunnine lavateos ei andnud siiski põhjust hetkekski igavust tunda, sest pinge kestis tõesti algushetkest lõpunoodini. Kõik tegelaskujud suutsid väga värvikalt publikule edasi anda vahetut emotsiooni, luues lavale muinasjutulise, kohati isegi õudusttekitava õhkkonna. Etenduse üldpildi süngust tasakaalustas edukalt vabameelse Gustav Adolfi rollis olnud Ott Sepp, kes ei häbenenud isegi laval püksteta olla.
Meil on gümnaasiumi jooksul olnud tõesti väga erilised ja elamusterohked teatrikülastused. Oleme näinud eesti näitlejate poolt väga meisterlikke etteasteid, mis on pakkunud nii lõbusaid hetki kui ka traagikat. Mõne kuu pärast ootab meid ees gümnaasiumi viimane ühine reis teatrisse, millest kujuneb kindlasti üks sama mälestusväärne päev kui on olnud eelmised!

 

-Laura

Kommenteerimine on keelatud.