Riigikaitselaager (30.05-01.06.2014)

30.05-01.06 toimus 130.lennu riigikaitse laager, mis oli paljudel ka üheks peamiseks põhjuseks kursuse valimisel. Kui eelnevatel aastatel on laager tehtud vaid ühele koolile korraga, siis meil oli osalejate arvuks umbes 250 õpilast seitsmest erinevast Tallinna koolist. Peale reaalikate oli esindatud ka GAG, 21.KK, Sikupilli Gümnaasium, Kesklinna Vene Gümnaasium, Lasnamäe Mehhaanikakool ja Kuristiku Gümnaasium. Enim oli osalejaid meie koolist (81 õpilast, kelleast 21 neiud).

REEDE 30.05

Laagri esimeseks tegevuseks sai varustuse jagamine. Kui olime loobunud meie rutiinsest igapäevaelust ning kõigil olid kotid pakitud, kogunesime kooli kõrvale, et veel viimaseid õpetussõnu riigikaitseõpetajalt saada. Kui need õpetussõnad käes, siis tuli jalutada rivis läbi kesklinna, kus meid ootasid kastiautod, mis meid Vahipataljoni transportisid.

Vahipataljon oli laagri esimene peatuspaik, kus me saime kogeda elu ajateenijana. Rühmad moodustati seitsme kooli peale segamini, millel oli ka teatav alaeesmärk-tagada lõimumine erinevate rahvuste ja koolide vahel. Veel enne, kui meid kasarmutesse suunati , toimus riviõppus, mille käigus õppisime oma rühmaülemat kuulama ja tema käske täitma.

Kasarmutesse paigutati poisid ja tüdrukud erinevatele korrustele. Kui kõigil oli voodikoht olemas, viidi esimesed rühmad ülesrivistatuna sööma, teistele õpetati samal ajal voodite tegemist ajateenijale kohaselt.

Kella 21.00 pidime me kõik olema kogunenud koridori ainsa televiisori juurde, et vaadata Aktuaalset Kaamerat, mis jäi õhtu viimaseks tegevuseks enne 22.00, kui saabus öörahu.

LAUPÄEV 31.05

Kell 6 oli äratus. Kümne minuti pärast pidime olema juba riides ning liikuma kasarmu ette, kus toimus ühine hommikuvõimlemine. Pärast sõime, koristasime toad ning kell 8 toimus meie hommikune ülevaatus, mille järel pandi varustus ja õpilased masinatele, et liikuda Vahipataljonist Keila metsa välilaagrisse. Kohale jõudes jagati taas laiali meie varustus, igale rühmale anti putukatõrjevahendid ja olenevalt rühma suurusest üks või kaks telki, mille panime ülema juhendamisel püsti. Kogu selle tegevuse järel oli kätte jõudnud lõuna ning igale osalejale anti NATO toidupakk. Kuna ühtset toitlustamist ei toimunud, pidi igaüks NATO paki ning kateloki abil lõuna valmistama.

Pealelõunaseks tegevuseks oli orienteerumine, mille käigus tuli panna proovile rühma ühtsus ja koostöövõime. Leidus nii neid, kes jooksid terve raja läbi kui ka neid, kelle eesmärgiks oli rada lihtsalt läbida. Seda ka juhul, kui tuli rühmakaalsast ühtlase liikumise säilitamiseks seljas kanda.

Õhtusöögiks jagati rühmadele laiali kastid toidumoonaga, milles leidus tomatit, kurki, saia, õunu, vorste, kohupiima, hapukoort, küpsiseid, leiba, muna jne. Sellest pidi valmima õhtusöök kogu rühmale ning üks portsjon nii soolasest kui ka magustoidust kõigile laagri ülematele hindamiseks. Nagu arvata oli, siis magustoiduks oli kas küpsisetordi taoline nikerdis või lõkkes tehtud ahjuõun.

Õhtu jooksul tuli jagada ära ka valvekorrad, et terve öö toimuks telgis pidev kütmine. Enne öörahu rivistati meid üles, et tutvustada häiret. Kui olime siis lõpuks telki jõudnud ja valmis magama minema, toimusidki kolm häiret. Häirete vahepalaks korraldasid rühmaülemad võistluse stiilis mängud vendadest rühmaülematele, kes olid kaksikud. Lisaks oma telgile, tuli ühel/kahel inimesel teha öö jooksul laagrivalve tiir.

PÜHAPÄEV 01.06

Viimase päeva hommik saabus rühmaülema äratusega kell 6, millele järgnes söök ning 7.30-12.00 oli planeeritud saidikoolitus. Lõunasöögi ajaks oli valdav enamus oma ilusate näokeste asemele saanud rohelise-pruuni-musta kirjud kamomaalingud.

Värskelt lõunasöögist saadud energiat rakendasime laagri kokkupanekul ning territooriumi koristamisel, misjärel pandi kogu varustus taas autodele ja edasi viidi meid Jüriöö pargis toimuvale lõpprivistusele.

Sinna  tuli isiklikult kohale ka Kaitseväe juhataja, kindralmajor Riho Terras, kes laagriülema kõne järel iga laagrist osavõtnud õpilasel kätt surus ning märgi andis. Et ootamatult soe riietus ning kevadiselt soojad temperatuurid hakkasid rivistusele mõjuma, tuli teha ootamatult 10 minutine paus. Seejärel toimus laagriliste ühispildistamine ning kel oli soovi, siis need pildistasid ka koolide kaupa või ka oma rühmaga.

Lõpetuseks jaotati meid koolide kaupa masinate kastidesse, kuhu tuli kaasa võtta ka oma varustus. See tähendas aga enamikele, et jalad on kottide all kinni ning teine hulk inimesi istusid kottide otsas, pea vastu kastilage. Kooli jõudes tagastasime kogu saadud varustuse ning saime veel viimased nõuanded meie riigikaitseõpetajatelt (Tooming ja Kruus).

riigikaitselaager riigikaitselaager 1 riigikaitselaager 2 riigikaitselaager 3.

 

-Hedvig

Kommenteerimine on keelatud.